KOSORIČINO 'OBJAŠNJENJE'

'Hrana nije poskupjela, radi se o korekciji'

01.03.2011 u 14:24

Bionic
Reading

'Građani mogu biti mirni, nikakvog divljanja cijena hrane neće biti', poručila je premijerka Jadranka Kosor nakon današnjeg sastanka s proizvođačima, trgovcima i sindikatima u Banskim dvorima. Iako su bili pozvani, na sastanak se nisu odazvali predstavnici stranih trgovačkih lanaca

U prosjeku je cijena prehrambenih proizvoda porasla oko dva i pol posto, ali se ne radi o poskupljenu već samo, ustvrdila je premijerka, o korekciji kako bi se pratio rast sirovina.

Kosor je najavila da će Vlada na tjednoj bazi pratiti kretanje cijena hrane, a u slučaju potrebe, država će interventno prodavati pšenicu iz robnih zaliha kako bi utjecala na cijenu kruha.

Osim toga premijerka nije najavila nijednu drugu mjeru u borbi protiv rasta cijena, tek je poručila da će ostale mjere, prema potrebi, biti razrađene u ministarstvima poljoprivrede i gospodarstva.

'Na današnjem sastanku čuli smo umirujuće tonove. Ovi ljudi duboko su svjesni gospodarske situacije, da mnogi građani teško žive, i oni su spremni dati svoj doprinos da se teret krize lakše podnese', pohvalila je proizvođače i trgovce premijerka.

Generalni direktor Dukata Alen Fontana u ime mljekarske industrije rekao je kako je u drugom mjesecu u odnosu na siječanj cijena mlijeka porasla od dva do tri posto, ali kako se ne radi o poskupljenju već o korekciji.

'Cijena sirovina za mljekare u siječnju je zabilježila rast od 23 posto, a prodajne cijene prema trgovinama i one na policama dućana ni približno nisu toliko skočile', istaknuo je Fontana dodajući da se trenutačno cijena litre mlijeka kreće od 3,99 kuna do šest kuna i da sve ovisi o tržištu.

Slični umirujući tonovi mogli su se čuti i od Mate Škoje. On je u ime velikih pekara obećao da neće biti divljanja cijena pekarskih proizvoda, ali uz opasku da ako budu prisiljeni na povećanja, neće dirati cijene najjeftinijih vrsta kruha.

Darko Knez iz Konzuma ustvrdio je da su cijene hrane u trgovačkim lancima daleko od onih razina na kojima su bili krajem 2008. i početkom 2009. godine.

'Određene korekcije cijena od dva do tri posto na početku godine nisu posljedica povećanja trgovačkih marži, već rasta proizvođačkih cijena zbog poskupljenja sirovina', istaknuo je Knez.

Jedini koji je izrazio određeno nezadovoljstvo sa sastankom u Banskim dvorima bio je šef Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever. On smatra da nije ponuđeno nijedno konkretno rješenje te da nije bilo riječi o mnogim gorućim problemima – zbog čega poskupljuje brašno, zašto pekari imaju velike ostatke neprodanog kruha, kakve će biti posljedice kad se uvede PDV na kruh i mlijeko.

'Puno toga je ostalo lebdjeti u zraku čega se nismo dotaknuli', ustvrdio je Sever.