SUDAC IPAK POPUSTIO

Horvatinčić kroz sporedni izlaz napustio pritvor

16.09.2011 u 16:23

Bionic
Reading

Zagrebački poduzetnik Tomislav Horvatinčić, osumnjičen za izazivanje prometne nesreće i nepružanje pomoći osobi koja je pritom teško ozlijeđena, od danas će se braniti sa slobode, odlučio je sudac Branko Ivić sa Županijskog suda u Šibeniku

Sudac Ivić odlučio je ne produljiti mu pritvor objasnivši kako su 'ispitani svi relevantni svjedoci te kako više ne postoji mogućnost utjecaja' te je tako odbacio prijedlog DORH-a za produljenjem pritvora. No prihvatio je DORH-ov zahtjev da mu se zabrani upravljanje vozilima i plovilima.

'U međuvremenu su sudu dostavljeni podaci o ranijem ponašanju okrivljenika u prometu, pa su protiv njega naložene mjere opreza, odnosno zabrane upravljanja motornim vozilima svih kategorija te plovilima bilo koje vrste. U slučaju da prekrši naloženu mjeru, završit će u pritvoru', obrazložio je svoju odluku sudac Ivić.

Državno odvjetništvo je, naime, prethodno zatražilo produljenje pritvora za Horvatinčića navodeći kako postoji opasnost od ponavljanja kaznenog djela priloživši dokumentaciju o brojnim prometnim prekršajima na cesti te činjenice da je već jednom kažnjen prilikom glisiranja.

Predloženi su i novi svjedoci, točnije DORH je predložio njih troje koji su trebali posvjedočiti o Horvatinčićevu glisiranju prije tri godine kod Dubrovnika. Istodobno je iz riječkog odvjetničkog ureda Mačešić i partneri priložen i podnesak od 30-ak Horvatinčićevih prekršaja na cesti u posljednjih 10-ak godina, pa je odvjetnica Anamari Laškarin, koja zastupa obitelj poginulog talijanskog bračnog para, predložila dodatnih 10 novih svjedoka.

DORH je sve te argumente prihvatio kod predlaganja produljenja pritvora po osnovi mogućnosti ponavljanja djela, no ne i sudac Branko Ivić, pa je Horvatinčić u popodnevnim satima izašao na slobodu upravo u vrijeme davanja izjave suca Ivića. Omogućeno mu je, naime, da iz šibenskog istražnog centra izađe na sporedni izlaz i tako izbjegne novinare.

Tomislav Horvatinčić prije mjesec dana upravljao je nedaleko od Primoštena 12-metarskim gliserom koji je naletio na jedrilicu talijanskih turista pri čemu je poginuo bračni par Salpietro iz Padove.

Zagrebački poduzetnik u pritvoru je u Šibeniku od 16. kolovoza. Tada mu je određen pritvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i ponavljanja istih ili sličnih kaznenih djela.