NASTAVAK PROSVJEDA U VARŠAVSKOJ

'Horvatinčić je posudio novac od mafije'

04.06.2010 u 13:52

Bionic
Reading

'Sumnjamo da je Tomo Horvatinčić 15 milijuna eura, odnosno 15 posto sredstava što ih je trebao osigurati za realizaciju projekta Cvjetni prolaz da bi dobio kredit Hypo banke, posudio iz zagrebačkog krim miljea, zbog čega ćemo podnijeti prijavu Uredu za sprečavanje pranja novca', kazao je Teodor Celakoski iz udruge Pravo na grad

Aktivisti Zelene akcije i Prava na grad tvrde da je Horvatinčićev projekt na nikad klimavijim nogama, a u prilog tome javnosti su pokazali i podatke koje su dobili iz krugova bliskih Hypo banci, prema kojima se od investitora za dobivanje novog kredita od 55 milijuna eura traže potvrde, za koje oni tvrde da ih on nema.

Slučaj obitelji Božićević

Zbog problema s investitorom medijima se obratila i obitelj Božićević koja stanuje u Ilici 11 i čiji je balkon do prije nekoliko dana imao otvoren pogled prema jugu. U međuvremenu, Horvatinčić je podigao zid koji je od njihova prozora udaljen nepuni metar. 'Podnijeli smo prijavu policiji i građevinskoj inspekciji. Policija je izašla na teren i rekla da ne može ništa napraviti jer je to u nadležnosti inspekcije. Inspektori se, iako smo podnijeli prijavu u drugoj polovici svibnja, još nisu očitovali', kazao je Ivan Božićević.

'Od HOTO-a se traži potvrda glavnog projekta (spojnica garaže i ulaza u centar) za Varšavsku 6, a on ne postoji. Također, traži se i potvrda za ulaz u Preradovićevu broj 4, ali ni nje nema jer tamo postoje zabilježbe na nekretninu.

Od Horvatinčića je zatraženo i da dostavi potvrdu da ima 80 posto iznajmljenih poslovnih prostora, što on, kako doznajemo iz poslovnih krugova, nema. Uz to, banka je od njega tražila da osigura 15 posto vlastitih sredstava za cijeli projekt.

Horvatinčić je ustvrdio da je svoj vlastiti novac posudio HOTO grupi. Prema našim informacijama, on ga je dobio od zagrebačkog krim miljea i zbog toga ćemo sve prijaviti nadležnim institucijama', poručili su aktivisti.

Stoga su dali rok od 10 dana da sve nadležne institucije, koje prema njihovom mišljenju dosad nisu kvalitetno obavile svoj posao (gradonačelnik Bandić, Gradska skupština, USKOK, DORH, op.a.) to naprave, inače će u suprotnom nastaviti s velikim valom prosvjeda od kojih je prvi zakazan za 17. lipnja na Cvjetnom trgu.

'Sada se čini da je status quo. Igranjem na kartu iscrpljivanja nastoji nas se pasivizirati jer polako dolazi ljeto i sve manje ljudi će biti u gradu.

Zbog toga smo odlučili dati rok od 10 dana. Naglašavamo da se ne protivimo cijelom projektu Cvjetni prolaz, već samo gradnji ulazne rampe u Varšavskoj.

Ukoliko nas se bude ignoriralo, ići ćemo s blokadom radova u cijelom bloku. Laž je da je garaža gotova, odnosno da je pred završetkom, jer oni su tek došli do nivoa minus 3 od minus 6', zaključio je Tomislav Tomašević iz Zelene akcije.