povratak u normalni život

Hong Kong ukida obvezu nošenja maski u borbi protiv koronavirusa

28.02.2023 u 06:42

Bionic
Reading

Hong Kong će ukinuti obvezu nošenja maski u borbi protiv koronavirusa, rekao je u utorak izvršni upravitelj te regije John Lee u pokušaju da privuče posjetitelje i poslovanje te obnovi normalan život više od tri godine nakon nametanja strogih pravila

Ukidanje obveze nošenja maski u Hong Kongu stupa na snagu od srijede, 1. ožujka, rekao je Lee na brifingu za novinare.

Posebna administrativna regija Hong Kong jedno je od posljednjih mjesta na svijetu na kojima je još uvijek nošenje maski obavezno.

Administrativne regije Hong Kong i Macau slijedile su kinesku politiku nulte tolerancije na koronavirus u posljednje tri godine. Hong Kong je prošle godine počeo ukidati restriktivne mjere, ali obveza nošenja maski na snazi je od 2020. godine. 

"Mislimo da je ovo najbolji trenutak za donošenje ove odluke. To je jasna poruka koja pokazuje da se Hong Kong vraća u normalu", rekao je Lee.

Na visokorizičnim mjestima kao što su bolnice, upravitelji mogu odlučiti hoće li zahtijevati od osoblja i posjetitelja da nose maske, dodao je.

Susjedna posebna administrativna regija Macau najavila je ukidanje obveze nošenja maski 26. veljače, i to za sve lokacije osim javnog prijevoza, u bolnicama i na nekoliko drugih mjesta. 

Stanovnici kontinentalne Kine ne moraju nositi maske na otvorenom, iako ih vlasti potiču da to čine u javnim zatvorenim prostorima kao što su zračne luke i željeznički kolodvori.