SPINOVI UMJESTO RADA

Holy sasjekla Milanovića nakon 'ucjene' za politički brak

23.12.2014 u 20:37

Bionic
Reading

Mirela Holy, predsjednica ORaH-a, žestoko je reagirala na zaključak premijera Zorana Milanovića da bi se njezina odgovornost prema vlastitoj stranci uskoro mogla fokusirati na jedno pitanje - hoće li dopustiti da se stranka koja je opljačkala Hrvatsku vrati na vlast. Premijer je to rekao u sinoćnjem Dnevniku Plus HRT-a sugerirajući da bi krivnju za povratak HDZ-a na vlast umjesto njega mogla snositi čelnica ORaH-a - ako, naravno, ne pristane na politički brak s SDP-om

Holy za tportal.hr kaže da je politički vrlo neodgovorno postavljati stvari na takav način jer nitko nema staklenu kuglu u kojoj može vidjeti kakvi će biti rezultati na sljedećim izborima. U politici, podsjeća ona, nema apsolutno nikakve sigurnosti; iako je ORaH-ov rejting prema sadašnjim anketama dobar, pitanje je kakav će biti izborni rezultat stranke.

'Jako je neodgovorno od premijera, koji u svojim rukama ima instrumente vlasti, da prebacuje odgovornost na vrlo mladu političku stranku koja tek gradi svoju programsku i stranačku infrastrukturu. Vrlo ambiciozno radimo na tome, ali iza nas je tek godina dana, dok on kao predsjednik Vlade ima godinu pred sobom u kojoj može puno toga napraviti i pokazati da im je doista stalo da se pokrenu nužne reforme u Hrvatskoj i na taj način naprave nešto dobro za sve građane i društvo u cjelini, umjesto da se bave kalkulacijama i zbrajanjem mandata političkih stranaka – to nije politika u javnom interesu', kazala je Holy za tportal.hr.

Na pitanje je li nedavni susret na večeri s Mirelom Holy korak bliže budućoj suradnji, Milanović je odgovorio kako pretpostavlja da je to ona iznijela u javnost. Po njemu, 'nitko ne mora znati' da se njih dvoje nalaze. Zašto bi njihovi susreti trebali biti tajni?

'Ne mislim da trebaju biti tajni. Činjenica jest da smo se vidjeli nekoliko puta u Saboru, što je normalno jer je on kao premijer na 'Aktualcima', a ja sam saborska zastupnica. Izvan toga, vidjeli smo se kod predsjednika Sabora Josipa Leke i to je bilo potpuno neplanirano, kad je predsjednik Josipović predavao potpise podrške. Imala sam dogovorenu kavu s Josipovićem i Lekom i na toj kavi se pojavio i premijer', prisjeća se Holy.

Što se pak tiče zajedničke večere, objasnila je da je njihov zajednički prijatelj, ministar obrane Ante Kotromanović početkom studenog organizirao večeru na kojoj ona i Milanović nisu bili jedini gosti.

'Nema nikakvih tajni. Istina je da nismo razgovarali o suradnji stranaka; on mene tu i tamo nazove, valjda motiviran nekakvim potezima ORaH-a, ali nemamo nikakvu redovitu komunikaciju, niti se vidimo redovito', rekla je Holy.

Varga je trebao otići

Milanović je i dalje uvjeren da je Mirela Holy morala otići iz Vlade, dok ministru zdravlja Siniši Vargi stalno nalazi nova nemušta opravdanja. Sinoć je, primjerice, rekao da je po izbijanju posljednjeg slučaja sa službenim automobilom odmah nazvao Vargu, ali i da još uvijek nije siguran je li ministar na skijalište otišao službeno ili neslužbeno. 'Navodno je imao neko predavanje... Sljedeći put će biti pametniji', rekao je ne trepnuvši Milanović.

'Uopće se ne uspoređujem s drugim ministrima. Mislim da je Varga trebao sam ponuditi svoj mandat na raspolaganje premijeru i da je premijer, ako zaista želi držati visoku moralnu ljestvicu, tu ponudu trebao prihvatiti', rekla je Holy.

Milanović je defanzivno odgovorio i na pitanje žali li što u prvoj godini mandata nije proveo nužne, bolne reforme. Ironično je zapitao je li možda, uz smanjivanje plaća i malo povećanje PDV-a, trebao otpustiti 50.000 ljudi.

Holy smatra da je to 'običan spin za nerad i nevoljkost da se napravi reforma javne uprave'.

'Kvalitativna reforma javne uprave ne odnosi se na otpuštanje 50 tisuća ljudi, već podrazumijeva uvođenje reda i mjerljivih kriterija rada svih činovnika i valorizacije njihovog rada prema rezultatima. Onima koji nisu u stanju dobro raditi svoj posao nije mjesto u javnoj upravi. Ne očekujem da ljudi koji uplaćuju u proračun imaju simpatija za neradnike kojih u javnoj upravi ima', zaključila je Holy dodajući da kvalitativna reforma ne može ostvariti rezultate preko noći, već je riječ o procesu koji je trebalo već započeti. Baš kao što je trebalo provesti i teritorijalni preustroj Hrvatske te smanjiti broj županija, 'ali to neće odraditi ni SDP ni HDZ, zato što imaju svoje političke klijente'.