TVRD ORAH ZA SDP

Holy: Nismo ni lijevo ni desno, mi smo naprijed!

06.04.2014 u 16:19

Bionic
Reading

'Nemoguće je da ORaH koalira s HDZ-om ili SDP-om', rekla je Mirela Holy koja je danas gostovala kod Aleksandra Stankovića u emisiji 'Nedjeljom u 2'

Ocijenila je da se SDP ne drži svog gospodarskog programa te da je on isti onome što propagira HDZ, a to je neoliberalni kapitalizam.

Holy smatra da se premijer Zoran Milanović previše oslanjao na Radimira Čačića kad je riječ o gospodarskim pitanjima. Kad je Čačić napustio Vladu, došlo je do lutanja, a zatim se odgovornost prebacila na Branka Grčića koji se, prema njezinim riječima, nije snašao.

'I onda smo dobili ovo što smo dobili – ništa', rekla je Holy.

Na pitanje je li junakinja ljevice, Holy je odgovorila citirajući njemačku zelenu aktivisticu i političarku Petru Kelli: 'Mi nismo ni lijevo ni desno, mi smo naprijed.'

Preduvjeti za izlazak iz krize su reforma javne uprave i pravosuđa, istaknula je čelnica ORaH-a koja se zalaže i za liberalizaciju uzgoja industrijske konoplje.

Hrvatska, podsjetila je, ima 1,5 milijuna hektara neobrađene zemlje. 'Imamo odlične preduvjete za industrijsku konoplju, samo trebamo promijeniti dva članka u Zakonu o suzbijanju droga i jedan pravilnik. To je odgovorna država u stanju promijeniti u jednome tjednu', naglasila je Holy.

Misli da je država licemjerna jer dopušta konzumaciju cigareta i alkohola koji su štetniji od konoplje. Zbog toga se zalaže za legalizaciju konoplje u medicinske svrhe.

Sama kaže da nikad nije probala marihuanu, za koju su istraživanja pokazala da je manje štetna od alkohola.

Na Stankovićev upit hoće li probati marihuanu ako dođe do njene legalizacije, odgovorila je: 'Opuštena sam i kreativna i bez marihuane.'

Vezano uz projekte poput Omble, za koje se govorilo da je jedino ona protiv, Holy je rekla da je bila ministrica šest mjeseci te da je otišla prije godinu i nešto. Ako su ti projekti i bili tako fenomenalni i dobro pripremljeni, zašto se sada ne radi na njima, upitala je. 'Ja sam upozoravala da su projekti skandalozno loše pripremljeni. Kod Omble se ne može reći da je ekonomski benefit veći od ekološke štete', dodala je.

Iz stranačkog programa izdvojila je rad na sektorskim politikama jer smatra da se jasno treba napraviti red u javnoj upravi - tko što radi i u kakvim rokovima. Razmatrali su danski model reorganizacije javne uprave te smatraju da je jako dobar. Država je u velikim problemima, ne može vući na svojim leđima neradnike. Jedinice samouprave trebaju se dobro razmotriti i revidirati. To je nešto što se jednostavno treba napraviti, ali političari nemaju hrabrosti za to. Bez reforme javne uprave i pravne službe, ne može se postići ništa, rekla je Holy.

Gospodarstvo, zaštita okoliša, društvena pravda i ljudska prava - stupovi su održivog razvoja. ORaH se zauzima za koncept energetskog miksa jer se nitko ne smije oslanjati na jedan energent. Mudro bi bilo izgraditi plinoelektranu na potezu plinovoda prema Dalmaciji, tamo treba biti jedan veliki potrošač, kazala je.

Borit će se i protiv termoelektrane Ploče jer se gradi zbog pogona na području druge države. Termoelektrana Ploče se ne želi raditi zbog hrvatske potrebe, nego zbog potrebe drugog privrednog subjekta, istaknula je.

Holy smatra da u budžetima ministarstava postoje projekti koji mogu biti rezani prije negoli se dira u plaće i mirovine kako bi se pokrio deficit. Iznos je velik, nije jednostavno Vladi s ovako nabujalom javnom upravom. Ljudi koji rade kvalitetno ne smiju biti financijski kažnjeni zato što drugi u tom sektoru ne rade svoj posao, smatra Holy.