ORAH DOŠAO I U VARAŽDIN

Holy: Ljestvica u Vladi bila je podignuta samo za mene

01.02.2014 u 13:26

Bionic
Reading

Predsjednica stranke Održivi razvoj Hrvatske i bivša SDP-ovka Mirela Holy osnovala je podružnicu stranke u Varaždinu. Tom prilikom komentirala je aktualne vijesti iz Vlade Zorana Milanovića u kojoj je bila do smjene zbog afere s e-mailom direktoru HŽ-a u kojemu je tražila da se jedna radnica ne otpusti

'Ljestvica je očigledno bila podignuta samo za mene', rekla je Mirela Holy upitana kako to da se premijer Zoran Milanović nje vrlo brzo odrekao kao ministrice zbog manje greške, a puno teže pomoćnika ministra.

Za neke sam bila vrlo problematična jer sam se držala našeg programa i ništa nisam radila mimo njega. No, očigledno, dečki nisu mislili da trebamo tako raditi. Dobar dio mojih kolega svoj je posao shvatio nonšalantno. Nekoliko puta su mi rekli: Pa mi smo Vlada, daj se opusti, što se žuriš. A ja sam samo smatrala da već u prvoj godini moramo početi raditi na promjenama ako želimo rezultate koji se mogu očekivati tek u trećoj ili četvrtoj godini. Ako odmah ne krenete s ozbiljnim reformama, onda ih neće biti ni do kraja mandata. Ili ćete nešto pokrenuti, ali se do tada neće vidjeti', ustvrdila je Holy prilikom osnivanje podružnice ORaH-a u Varaždinu.

Od nužnih reformi izdvojila je reformu javne uprave, dok je moguće personalne promjene u Vladi stavila u drugi plan.

'Nisam sigurna da sama rekonstrukcija Vlade može stvari bitno promijeniti. Nužno je početi raditi na projektima na kojima se Vlada do sada nije angažirala, a tu bih u prvom redu izdvojila temeljitu reformu javne uprave. To nije zadatak samo Ministarstva uprave, već mora biti cijele Vlade jer je to osnova za druge reforme. Bez kvalitetne reforme javne uprave država nema apsolutno nikakve šanse u provedbi bilo koje druge reforme', naglasila je predsjednica OraH-a.

Saborska zastupnica i bivša ministrica zaštite okoliša osvrnula se i na još otvoreni problem baliranog otpada na ulazu u Varaždin, u čije je rješavanje i sama bila uključena.

'Odlaganje bala na drugu lokaciju potpuno je neprihvatljivo jer bismo time problem samo odgodili. Stoga, kada sam bila ministrica, htjela sam taj problem riješiti interventnim izvozom bala na spaljivanje u inozemstvo. Raspisali smo natječaj, javilo se nekoliko ponuditelja s dosta konkurentnom cijenom. No onda je naglo sve zaustavljeno, da bi se sada opet prišlo rješenju za koje sam se zalagala još prije dvije godine', upozorila je Holly.

Upitana zašto ministru Mihaelu Zmajloviću
sada prolazi model koji njoj nije prošao, Holy je rekla da na to pitanje ne može točno odgovoriti jer nije sudjelovala u svim razgovorima koji su se tada vodili.

'Dan nakon što sam dala ostavku održan je sastanak o problemu varaždinskog otpada, i to u Ministarstvo gospodarstva.
Tu je moj zamjenik potpisao promemoriju o odgađanju inspekcijskog rješenja koju ja nisam htjela nipošto potpisati, iako me bivši prvi potpredsjednik Vlade prilično intenzivno pritiskao da to potpišem. Nakon što sam otišla iz Vlade, javljale su se interpretacije da sam bila vrlo nestručna i nesposobna ministrica, odnosno da su moje ideje bile neodržive. Međutim, vrijeme sad pokazuje svoje', naglasila je predsjednica OraH-a.