ZAŠTO NE REDOVNO?

Holy: Izvanredno zasjedanje Sabora služi podizanju histerije

08.09.2015 u 07:22

Bionic
Reading

Nakon što je na zahtjev Vlade od 8. do 11. rujna sazvana izvanredna sjednica Sabora, o tome su u Otvorenom HTV-a govorili potpredsjednik Sabora Nenad Stazić (SDP), potpredsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Davorin Mlakar, predsjednica ORaH-a Mirela Holy i predsjednik Kluba zastupnika HDSSB-a Josip Salapić

Dnevni red čine očitovanje o prijedlozima zakona o socijalnoj skrbi, trošarinama, financiranju jedinica lokalne samouprave te o zakonima o stečaju potrošača i obnovljivim izvorima energije.

Razlog za sazivanje sjednice prije završetka Ustavom propisane stanke jedni vide u velikoj količini posla koja čeka zastupnike, a drugi kao uvod u raspisivanje izbora, piše HRT.

'Ovo je jedan od besmislenijih poteza besmislene Vlade. Ona je zahtjev za izvanrednom sjednicom morala pisano obrazložiti. Nitko normalan ne može objasniti zašto se na toj sjednici moraju donositi zakoni koji na snagu stupaju 1. siječnja 2015', kazao je Davorin Mlakar

S njim se složila Mirela Holy. 'Mislim da se radi o podizanju histerije na političkoj sceni, a odluke su mogle biti donesene i na redovnoj sjednici', kazala je.

Josip Salapić također smatra kako se radi o uznemiravanju birača i stvaranju gužve na političkoj sceni.

'Nisam primijetio paniku, gužvu i histeriju. Ona postoji samo u glavama oporbenih kolega. Vlada može sazvati izvanredne sjednice kad misli da je to potrebno, a u ovom trenutku jest', odgovorio im je Nenad Stazić

Dodao je kako nijedan saziv Sabora nije odradio čitavi dnevni red, a da će ovaj napraviti ono što je bitno. Posebno je istaknuo zakon o 'švicarcima'.

Mirela Holy je kazala kako je 'silovanja Poslovnika' bilo i u mandatu HDZ-ove vlade. 

'Premijer ima očit utjecaj na predsjednika Sabora', istaknuo je Salapić. Kazao je kako je za njega ovaj saziv jedan od najlošijih. Prisjetio se i toga da je premijer Zoran Milanović tumačio Poslovnik samom predsjedniku Sabora.

Na pitanje za koje im je njihove zahtjeve žao što nisu prošli u ovom sazivu Sabora, Salapić je kazao kako nije prošao njihov zahtjev za besplatnom prehranom djece iz siromašnih obitelji u školama.

Holy je žao što ova vlada nije realizirala svoj gospodarski program i program zaštite prirode, a osobno joj je žao što nije donesen zakon o liberalizaciji konoplje.

'Preko tri godine na dnevnom redu Sabora je Pelješki most, a nije riješen nijedan granični problem', poručio je Mlakar.

'A meni je drago što nam je BDP porastao 1,2 posto, što su 40 posto veća ulaganja i što nam nezaposlenost pada', kazao je Stazić, na što mu je Slapić kazao kako mu je drago što su uskoro izbori.