MUTNI POSLOVI U DOMU SPORTOVA

'Hokejaši' moraju van iz ilegalnih 588 m2 prostora ZGH

03.02.2011 u 12:00

Bionic
Reading

Bitka za ugostiteljske objekte u zagrebačkom Domu sportova, koja traje od 2003. ovih dana dobila je još jedan sudski epilog. Iz cafe bara Point i restorana Horok morat će se iseliti tvrtka Palica 2010. d.o.o koja je vezana uz hokejaše Medveščaka, a u prostore bi se trebao vratiti Športski dom

No tu priči vjerojatno nije kraj jer u nizu tužbi koje su podignute mogu se očekivati nove, a slučaj iz Doma sportova, između ostalog, pokazuje zašto podružnica Zagrebačkog holdinga Upravljanje sportskim objektima godinama posluje u višemilijunskim gubicima.

Naime, Općinski sud u Zagrebu donio je rješenje po kojem se cijela situacija 28. ožujka 2011. mora vratiti u 'povrat zadnjeg posjedovnog stanja' i na tu odluku nema se pravo žalbe. A ono je 2003. bilo takvo da je ugostiteljskim objektima (cafe barovima Point, Olympic i restoran Horok) upravljala tvrtka Športski dom. Podsjetimo, ŠD je 1996. osnovalo dvadesetak zaposlenika Doma sportova na čelu s tadašnjim direktorom Antom Vrdoljakom.

Javnost je sa svime upoznata kada je na teren izašla policija koja je protiv Vrdoljaka, između ostalog, podigla prijavu zbog sumnje da je kao direktor DS-a i zamjenik Nadzornog odbora ŠD-a osnovao ŠD, a potom i zaključio ugovor o partnerstvu između tih dvaju poduzeća kojim je ŠD-u omogućio besplatno korištenje ugostiteljskog prostora od 31. siječnja 1998. do 8. travnja 2002, a čime je DS oštećen za 1.070.847 kuna

Nakon što gradonačelnik Milan Bandić miče Vrdoljaka s funkcije direktora, Dom sportova se pripaja Ustanovi za upravljanje sportskim objektima koja kasnije postaje jedna od podružnica Zagrebačkog holdinga. Na mjesto direktora Bandić postavlja Marka Kolaka koji raspisuje natječaj za ugostiteljske prostore, a na natječaju sudjeluje ŠD, ali i tvrtka Kotring vlasnika Borisa Adžića koja je, prema uvidu u sudski registar, jedna od suosnivača ŠD-a.

Kotring 2003. pobjeđuje na natječaju, dobiva petogodišnju koncesiju, a ŠD tvrdi da ih se nelegalno izbacuje van, jer imaju desetogodišnji ugovor o ortaštvu s Domom sportova koji se mogao raskinuti nakon pet godina i podižu jednu u nizu tužbi protiv ZGH-a.

Milijunski gubitaš

Holdingova podružnica Upravljanje sportskim objektima već dugi nizgodina posluje u gubitku i uz ZET i Zagrebački velesajam glavni jegradski gubitaš. Prošlu godinu završili su u minusu od 47,1 milijunkuna, 2009. minus je bio 68,4 milijuna, a plan za 2011. je taj da minus bude26,8 milijuna. Jedan od razloga za gubitke, kažu u toj podružnici, lošisu ugovori koji su sklapani sa zakupcima prostora koje ne moguizbaciti, ali ni od njih išta naplatiti.

'Točno je da se ugovor mogao raskinuti nakon pet godina, ali treba reći da je ugovor raskinut jednostrano. Kolak je omogućio Adžiću da dobije posao. Dovukli su komisiju koja je promijenila brave i pustili su Kotring unutra, a nas izbacili', tvrdi direktor direktor ŠD-a Zdenko Ivičić

Sredinom 2007. Grad Zagreb važe između gradnje Arene i rekonstrukcije Doma sportova i odlučuje se za rekonstrukciju, pa šalje dopis da se svi koji su u najmu isele iz prostora. Dio podstanara odlazi, dio dvoji što bi, a Grad u međuvremenu odustaje od rekonstrukcije.

Zbog neodlučnosti Grada, Kotring tvrdi da je izgubio dio ugovorenih poslova u restoranu. Ne uspijeva postići dogovor sa ZGH-om i diže tužbu za naknadu štete, ali ne izlazi iz prostora i ne plaća najamninu.

U ZGH-ovoj podružnici za Upravljanje sportskim objektima potvrdili su nam da im je Korting dužan poveću svotu novca za nekoliko mjeseci 2007. godine, cijelu 2008. i 2009. te deset mjeseci 2010. Koliko im je Korting točno dužan, u ZGH-u nisu željeli reći, ali budući da je riječ o trima prostorima veličine oko 700 m2 koji su se iznajmljivali za tridesetak tisuća kuna mjesečno, jasno je da se radi o milijunskom iznosu.

Kako je moguće da je Kotring ostao u prostorima iako mu je najam istekao još 2008, u podružnici ZGH-a kažu kako su tužbu za iseljenje podignuli još 2008, ali do danas taj slučaj nije riješen.

Bespravna prodaja pića

Direktor ŠD-a Zdenko Ivičić kaže kakonjihovim povratkom u prostore priči nije kraj, jer će potraživati i štetukoja im je prouzročena činjenicom da sedam godina nisu mogli raditi.
'Teškoje reći koliko ćemo potraživati. Ako se uzme da je godišnji promet biooko 800 tisuća kuna i to pomnožite s godinama i dodate kamate, mislim dabismo došli do 10 milijuna. No mi smo spremni na dogovor', kazao je. IzZGH-ove podružnice za Upravljanje sportskim objektima na ovo su samozakolutali očima dodajući da se o svemu mogu dogovoriti, jer ŠD od 2003. do danas ilegalnoobavlja ambulantnu prodaju pića na štandovima Doma sportova za vrijeme događanja u dvoranama, a da za to nema koncesiju.

U studenom prošle godine, a bilo je to samo mjesec dana nakon što je na mjesto direktora podružnice za Upravljanje sportskim objektima došao Ivo Erić, u prostore restorana Horok i kafića Point (588 m2) ušla je tvrtka Palica 2010. d.o.o.

U Upravljanju sportskim objektima kažu kako je taj ulazak bio ilegalan, odnosno da za njega nisu znali sve do određenog trenutka te da zbog toga nisu ni mogli raspisati javni natječaj za prostore.

'Da su oni u prostorima, saznali smo kad nam je Kotring poslao obavijest o tome. Adžić nam je kazao da on nema ništa s tim i da fakture za najam šaljemo Palici.

Nakon konzultacija s odvjetnicima ZGH-a i dobivenog mišljenja iz Grada potpisali smo s Palicom ugovor o privremenom korištenju prostora na godinu dana. Bolje da je u prostoru netko tko plaća, a Palica je do sada uredno izvršavala svoje obveze', kazali su Upravljanju sportskim objektima.

Iza Palice 2010. d.o.o stoje direktor Davor Stipčić, odvjetnik i bivši hokejaš Antonio Zujić i vlasnik sportske akademije B4Robert Josip Manestar.

Neslužbeno doznajemo da je ideja bila restoran Horok pretvoriti u sportski pub u kojem bi se družili zaljubljenici u hokej, hokejaši i drugi sportaši.

'Saznali smo za sudsku odluku i za nju nismo znali prije. Zato smo i odlučili izaći iz Horoka, a čini se da ćemo morati i iz Pointa', kazao nam je Stipičić odbivši bilo što drugo komentirati.

No sumnjivim radnjama u Domu sportova tu nije kraj, jer Boris Adžić
iz Kotringa, nakon što smo ga nazvali, ustvrdio je da on iz prostora nije ni izišao i da s Palicom ima ugovor o zajedničkoj suradnji te da zna da bi se restoran Horok uskoro trebao preuređivati.

'O svemu drugom ne želim govoriti, jer sam u sporu sa ZGH-om i ne želim da mi se ime poteže po medijima', zaključio je Adžić.

Kako će se i kada rasplesti mutna trakavica bitke za kvadrate ugostiteljskih prostora, teško da bi i sve gatare iz oglasnika mogle dokučiti. Možda je jedino rješenje, najavljuju iz Upravljanja sportskim objektima, da na teren ponovno izađe krim-policija.