OLIGARHOV PROJEKT

Hodorkovski putem interneta traži protukandidata Putinu

14.09.2016 u 16:00

Bionic
Reading

Mihail Hodorkovski, bivši šef naftne kompanije JUKOS koji živi u egzilu u Švicarskoj, pokrenuo je na internetu ovog tjedna projekt 'Umjesto Putina' kojim želi definirati lik oporbenog kandidata za iduće ruske predsjedničke izbore u Rusiji 2018. godine

Kako piše portal Russia Beyond the Headlines, a koji sponzorira moskovski list Rossiyskaya Gazetta, bivši naftni magnat i veliki Putinov kritičar Hodorkovskiza kojim je Rusija prošle godine raspisala tjeralicu, putem projekta želi stvoriti lik koji bi bio u stanju izazvati trenutačnog ruskog čelnika.

Na stranici 'Umjesto Putina' zasad je predstavljeno 11 kandidata, a u objašnjenju se navodi kako svaki Rus može predložiti svojeg predsjedničkog kandidata. Konačni kandidat bit će izabran glasovanjem na stranici i odlukom ekspertne skupine.

Autori projekta tvrde kako se Rusima sugerira da ne postoji alternativa aktualnom predsjedniku Vladimiru Putinu. Projekt želi 'pokazati da među više od 145 milijuna Rusa postoji dovoljno ljudi koji bi mogli doći na mjesto predsjednika Ruske Federacije'.

Dobri poznavatelji prilika u Rusiji nisu uvjereni u uspjeh ovog projekta budući da je Putin iz dana u dan sve popularniji u najvećoj državi na svijetu.

Nekadašnji ruski oligarh, podsjetimo, prije dvije godine pokrenuo je sličan internetski projekt 'Otvorena Rusija' kojim je pokušao utjecati na zbivanja u svojoj nekadašnjoj zemlji političkim sredstvima, iako je nakon Putinova pomilovanja obećao da se neće baviti politikom.