tužni dani

Hodnjom korak po korak obilježena 32. obljetnaica stradanja u Škabrnji

18.11.2023 u 15:09

Bionic
Reading

Hodnjom korak po korak od središta mjesta do Spomen-obilježja na groblju sv. Luke, polaganjem vijenaca kod središnjeg križa i čitanjem imena poginulih, u subotu iza 13 sati završeno je obilježavanje 32. obljetnice sjećanja na stradanje Škabrnje

U župnoj Crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije misu za sve stradale u Domovinskom ratu predvodio je zadarski nadbiskup Milan Zgrablić naglasivši da se time obilježava najtužniji dan u povijesti toga ravnokotarskoga mjesta.

"Ovog se dana prisjećamo ratne 1991. godine, kada su Škabrnju okupirali pripadnici JNA i srpski pobunjenici. Toga dana ubijena su 43 civila i 15 branitelja. Selo su spalili i u potpunosti uništili, a katoličku crkvu do temelja srušili. Nakon što je selo opustošeno, cijeli je kraj miniran. Nažalost, u danima koji su slijedili te godine, bilo je još žrtava u ovom kraju", rekao je Zgrablić.

U ovom euharistijskom slavlju, dodao je, Bogu upućujemo naše molitve za sve duše poginule u Škabrnji, kao i za duše svih pokojnika, civila i branitelja u Vukovaru, i u cijelom Domovinskom ratu.

  • +12
Kolona sjećanja u Škabrnji Izvor: Pixsell / Autor: Dino Stanin/PIXSELL

Okupljeni u Isusovo ime, odzvanjaju nam u srcu njegove riječi: Ljubite neprijatelje, molite za one koji vas progone, da budete sinovi svoga oca na nebesima. Stoga molimo i za one koji su počinili zločine u ovome mjestu i bilo gdje drugdje pa i za sve koji su nas mrzili ili nas mrze kako bismo svi bili djeca Božja, istaknuo je u propovijedi.

Na obilježavanje 32. obljetnice zločina, koji su u Škabrnji 18. studenoga 1991. godine počinili pripadnici bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi pod zapovjedništvom Ratka Mladića, stiglo je nekoliko tisuća građana iz cijele Hrvatske i Bosne i Hercegovine,

Kolonu sjećanja od naselja Ambar Ulicom 18. studenoga 1991. do masovne grobnice u središtu mjesta predvodili su predstavnici ratnih postrojba, članovi civilnih i udruga proizašlih iz Domovinskog rata te mještani Škabrnje.

Ovi su dani iz tuge i boli prerasli u dane ponosa i sjećanja

Na obilježavanju 32. obljetnice stradanja Škabrnje bili su potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica, ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić te ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, koji je naglasio da su „ovi dani iz tuge i boli prerasli u dane ponosa i sjećanja“.

Kolona sjećanja u Škabrnji Izvor: Cropix / Autor: Nikša Stipaničev / CROPIX

"Ovi su dani za mene itekako emotivni, ali ispunjeni ponosom što smo sve kroz ovih 30 godina postigli zahvaljujući žrtvama koje su pale za slobodu Hrvatske. Trebamo biti okrenuti budućnosti i slavimo ovakve dane s ponosom i sjećanjem svi skupa i zajedno, bez podjela", rekao je Fuchs.

Izaslanik Predsjednika Republike i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga Republike Hrvatske bio je predstojnik Ureda predsjednika Republike Orsat Miljenić, izaslanik predsjednika Sabora Ante Sanader, a na komemoraciji i u koloni sjećanja bilo je i izaslanstvo Hrvatskoga generalskog zbora.

Napad na Škabrnju počeo je 18. studenoga 1991. godine rano ujutro pod zapovjedništvom Ratka Mladića iz dva smjera. Jedna kolona tenkova i oklopnih transportera s kamionima pješaštva došla je preko Zemunika Gornjeg, a druga iz smjera Biljana Donjih.

Glavni udar i težište napada agresora bili su na zapadnom ulazu u Škabrnju, kod zaseoka Ambar i Ražovljeve glavice, gdje su uz žestoku vatrenu potporu iz neprijateljskih uporišta i zrakoplovstva angažirane jake tenkovsko-pješačke snage četnika i JNA.

Četnici i pripadnici JNA do središta sela i crkve Velike Gospe došli su tek predvečer tjerajući ispred tenkova zarobljene branitelje i civile kao živi štit.

Civili, pretežito žene, djeca i starije osobe, koji su se skrili u podrumima i drugim zaklonjenim prostorima, nasilno su izvlačeni van, ubijani i masakrirani. Stotinjak civila, uglavnom žena i djece, zarobili su i odveli u Benkovac.

Za zločine u Škabrnji osuđena je samo nekadašnja medicinska sestra Zorana Banić. Bila je optužena i osuđena za kršenje međunarodnog prava, odnosno za sudjelovanje u napadu i ubijanju stanovništva u Škabrnji 18. studenoga 1991.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'