U MREŽI PRVOG

Hoće li zbog uhićenja Darka Horvata uskoro doći do rekonstrukcije Vlade?

21.02.2022 u 07:44

Bionic
Reading

Slijede li prijevremeni izbori ili rekonstrukcija Vlade nakon uhićenja sad već bivšeg ministra Darka Horvata i to zbog sumnje u zloporabu položaja, ali i zato što se USKOK bavi drugim sadašnjim i bivšim članovima Vlade i državnim dužnosnicima? Gosti emisije Hrvatskoga radija "U mreži Prvog" su saborski zastupnici Dražen Bošnjaković iz HDZ-a, Mišel Jakšić iz SDP-a, Mostov Zvonimir Troskot te predsjednik Reformista Radimir Čačić. Urednica je Ana Krolo Molnar

Dražen Bošnjaković (HDZ) rekao je da će se još vidjeti hoće li se ići u rekontrukciju vlade. Kaže da prvo treba obaviti razgovore s koalicijskim partnerima i da treba pustiti vremenu kako će se stvari odvijati, prenosi HRT.

'I ranije smo svjedočili spektakularnim hapšenjima i suđenjima, gdje na koncu nije bilo ništa. Vidjet ćemo što će donijeti vrijeme', rekao je Bošnjaković.

  • +3
Ministar Darko Horvat dolazi pred Županijski sud nakon ispitivanja u USKOK-u Izvor: Cropix / Autor: Darko Tomas

Smatra da je premijer s pravom postavio pitanje zašto su sve informacije došle u javnost. Misli da to nije dobro za sami postupak jer može doći do pritiska na pravosuđe.

'Sada smo došli u situaciju da je čovjek osuđen, a da postupak nije praktički niti počeo', rekao je.

Čačić: To je iznuđeni potez

Na pitanje hoće li uskoro doći do rekonstrukcije Vlade Radimir Čačić (Reformisti) rekao je da je to teško zvati rekonstrukcijom Vlade, smatra da je to iznuđeni potez.

'Sama činjenica da je Darko Horvat uhićen ga potpuno eliminira da bude i dalje u Vladi. Nadamo se da će novi ministar biti sposoban odgovoriti na novi izazov'.

'Bez obzira što je premijer uspio da se za godinu dana produlji rok za iskorištenje sredstava namijenjenih potresu u Zagrebu, to je 5 milijardi, ogroman novac. Ako bude kvalitetan kandidat, glasat ćemo, a ako se priča proširi na bilo koga dalje u Vladi, to nije više pojedinačni slučaj, nije eksces, mi nažalost, nećemo moći podržati takvu vladu', rekao je Čačić.

'Banožića sam javno kritizirao jer nije odgovorio na kompleksini odnos Vlade i predsjednika RH, ali to nije sada tema', rekao je.

Čačić vjeruje da bi mogao biti ministar jer poznaje materiju, ali smatra da to može odraditi svaki kvalitetan menadžer, no on ne želi u ovom trenutku biti previše blizu 'ove politike'.

Jakšić: Vlada mora otići

Mišel Jakšić (SDP) izrazio je iskrenu sućut premijer Plenkoviću jer, kaže, težaj vikend je iza njega.

'Vlada mora otići i moramo ići na prijevremene izbore. Ako živimo u demokratskom uljuđenom društvu, zna se što se u takvim društvima događa kada jedan ministar u mandatu završi u pritvoru. Ovo je presedan koji nismo imali u povijesti hrvatske države. Kada oporba problematizira rad pravosuđa koji proizlazi iz percepcije građana prema pravosuđu koje je katastrofalno, onda mi to radimo jer želimo demontirati državu. Ako to radi Andrej Plenković onda on to radi jer je zabrinut za ovu državu i zabrinut je kako tijela rade', povukao je usporedbu Jakšić.

Smatra da je nastup premijera bio ružan i da pokazuje nervozu u Vladi i u HDZ-u. Navodi primjer kada je premijer rekao da će osobno nazvati 'šeficu DORH-a kako bi saznao što se radi i kako se radi'.

Kaže da bi sada koalicijski partneri jasno trebali reći kakvu državu žele. Volio bi da mu te stranke objasne gdje su reforme, gdje je borba protiv korupcije i gdje je transparentnost za koje se zalažu.

'Konzultacije oporbe kreću od danas, ona već ima zajednički stav o tome što bi trebalo raditi u narednom periodu, a to su prijevremeni izbori', rekao je Jakšić.

Most kreće s opzivom ministra Ćorića

Zvonimir Troskot (Most) također je izrazio sućut obitelji Plenković. Potvrdio je da će Most već u četvrtak krenuti s opozivom ministra gospodarstva Tomislava Ćorić.

'Već mjesecima upozoravama na cijene koje će se dogoditi s 1. travnja. Na probleme inflacije smo ukazivali još najesen. Svi iz vlade i koalicijski partneri su to stavljali pod tepih. Mjerama će udar biti ublažem, ali bit će to dosta teško razdoblje jer će plin povećati cijene umjetnog gnojiva, a on hrane i to ćemo osjetiti tek u 2023. godini. Hvale gospodina Čačića da smo uspjeli prolongirati 5 mlrd. kn je zapravo diplomatska sramota jer je to dekanski rok u kojem vi moljakate taj novac, a zapravo sve stoji. Vlada koju podržava gospodin Čačić se zbog tog nerada ne može mirno ušetati u Banovinu', kazao je Trskot.

'Ova situacija nema rješenje u rekonstrukciji Vlade već je jedino rješenje da se ide u prijevremene izbore. Vlada nije svjesna kako ljudi žive i koliko im je teško, a na to sve dobivamo ovakve afere. Ako ova afera neće imati epilog, mora odgovarati ministar policije jer ne možeš dovesti u situaciju da u 6 sati digneš cijelu državu, uhitiš ministra i da to nema apsolutno nikakvog epiloga. Dakle, jedino rješenje su prijevremeni zbori', rekao je Troskot.

Čačić kaže naglašava da su Reformisti lijevi centar i naglašava da će uvijek podržati vladu lijevog centra ako se takva vlada bude mogla formirati. Ali tvrdi da se ona sada ne može formirati i da opozicija s pravom zaziva izbore, na koje će Reformisti ići samostalno.