MOST SVILAJ

Hoće li se projekt od 26 milijuna eura graditi ili će propasti i treći natječaj?

05.05.2016 u 21:52

Bionic
Reading

Hoće li treća biti sreća za most Svilaj na Savi, koji bi se trebao graditi između Hrvatske i Bosne i Hercegovine, tek će se vidjeti jer su na odluku o odabiru o izvođača radova od prije petnaest dana u međuvremenu pristigle tri žalbe

Podsjetimo, Hrvatske autoceste i Ministarstvo komunikacija i prometa BiH donijele su odluku da se za izvođača radova odabere zajednica ponuditelja: zagrebački Viadukt i Hering iz Širokog Brijega čija je ponuda od 22,3 milijuna eura bila najniža na natječaju procijenjene vrijednosti 26 milijuna eura bez PDV-a.

Uz njihovu ponudu na natječaj je pristiglo još šest od kojih su samo dvije ocijenjene pravovaljanima. Kamgarad je ponudio 24,69 milijuna eura bez PDV-a, a austrijski Strabag 23,68 milijuna eura.

Obje su tvrtke uložile žalbu Državnoj komisiji za javnu nabavu, a i isto je napravila i zajednica ponuditelja iz BIH ZP Integral inženjering i Vektor-Integra koja je bila isključena.

Dogodi li se da Državna komisija uvaži žalbe i eventualno poništi natječaj, bit će to treći put da se bezuspješno pokušava sagraditi nešto što bi trebalo povezivati, a po onome što se događalo proteklih nekoliko godina, čini se da je više razdvajalo.

Odluka o gradnji mosta koji dvije države financiraju popola donesena je prije šest godina. Na prvom natječaju 2011. za izvođača radova izabran je Strabag koji je ponudio 20,9 milijuna eura, ali je ta tvrtka je 2012. raskinula ugovor o njegovoj gradnji jer nije na vrijeme uvedena u posao zbog čega je ušla u spor s Hrvatskom i BIH.

S HAC-om su postigli nagodbu i isplaćeno im je 535 tisuća eura odštete, a s bih. stranom su završili na sudu. U međuvremenu je HAC putem Ministarstva vanjskih i europskih poslova uputio regresni zahtjev bih. strane za isplatu tih 535 tisuća eura jer su smatrali da su oni bili zaduženi za uvođenje u posao.

Na drugom natječaju za izvođača radova izabran je Viadukt koji je ponudio 24,8 milijuna eura, ali taj je natječaj poništen jer Europskoj investicijskoj banci (EIB) nije bilo prihvatljivo to što su odbijene jeftinije ponude.

U rujnu prošle godine raspisan je treći natječaj. Za izvođača radova prije petnaestak dana izabrani su Viadukt i Hering, a ako sve žalbe budu odbijene i radovi počnu na vrijeme, rok za izgradnju mosta duljine 660 metara, širine 29 metra s tri prometne trake, koji je dio paneuropskog koridora 5c (Budimpešta – Osijek - Svilaj - Sarajevo - Ploče) jest dvije godine. Valja napomenuti kako bi HAC morao sredstva EIB-a za Svilaj iskoristiti do kraja 2017., a s obzirom na to da bi gradnja trebala trajati najmanje dvije godine, upitno je hoće li uspjeti iskoristiti taj novac.