PARADA PONOSA 2. LISTOPADA

Hoće li se ponoviti ratni scenarij na ulicama Beograda?

27.08.2011 u 08:00

Bionic
Reading

Nakon brojnih polemika organizatori su danas priopćili da će Parada ponosa u Beogradu biti održana u nedjelju 2. listopada. Zbog sigurnosti sudionika povorke ruta kojom će se kretati kroz Beograd te vrijeme okupljanja bit će objavljeni naknadno, izjavila je novinarima Jovanka Todorović iz Organizacijskog odbora

Koliko će bure podići ovogodišnja parada, da se naslutiti na osnovi činjenice da je zgradu u kojoj je održana konferencija za novinare osiguravala policija. Ovogodišnja parada, odnosno pitanje treba li se ili ne treba održati, izazvala je i brojne polemike među srpskim stranačkim vođama.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da postoji velik rizik da dođe do vrlo ozbiljnih incidenata. Čak je i beogradski gradonačelnik 'glasao' protiv održavanja parade prebacivši lopticu policiji koja je, po njegovom mišljenju, trebala odlučiti hoće li se održati ili neće.

Podsjetimo, tijekom prošlogodišnje Parade ponosa Beograd je izgledao kao prava ratna zona. Ulice su bile zasute kamenjem, ciglama, bakljama i Molotovljevim koktelima. Policija je imala pune ruke posla, a 124 policajca su ozlijeđena. Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić tada je izjavio da je srpske policajce napadalo 6000 nasilnika. Uhićeno je 207 izgrednika, a razbijali su izloge i autobuse, palili kontejnere i automobile. Tijekom nereda napadnuta je i zgrada Radiotelevizije Srbije, a zapaljene su i prostorije Demokratske stranke. Materijalna šteta procijenjena je tada na milijun eura!