SUSRET S PREMIJERKOM

Hoće li se Kosor smilovati radnicima Đakovštine?

21.10.2011 u 09:59

Bionic
Reading

Nakon što ih je primio predsjednik Ivo Josipović, radnike Đakovštine danas će primiti predsjednica Vlade Jadranka Kosor koju radnici najglasnije prozivaju

'Oduševljeni smo podrškom i emocijama Zagrepčana, običnih ljudi koje smo sretali na ulicama. Zahvaljujemo i policiji koja je osiguravala skup i korektno odradila posao premda smo se raštrkali po gradu u manjim grupama. Predsjednik Josipović nas je iznenadio koliko je upućen u naš slučaj, ali posebno su nas ganuli pojedini umirovljenici', rekli su radnici Đakovštine.

'Jedna gospođa tako je jurila taksijem da nas stigne i došla je kada smo prosvjedovali ispred sindikata PPDIV-a, koji nas je ostavio nakon što smo dobili otkaze. Ta nam je umirovljenica sva u suzama donijela 300 kuna i dala kao svoju pomoć. Rekla nam je nije željela ovakvu Hrvatsku. Porijeklom je iz Slavonije i samo plače kada gleda takve potresne slike na televiziji. Kada smo se vratili, saznali smo da je jedna baka na umoru u Vučevcima, desetak km od Đakova rekla svojoj rodbini da ne kupuje cvijeću kada umre, nego da taj novac daju radnicima Đakovštine', ispričala nam je Sanja Katić, glasnogovornica prosvjednika.

Kaže da su u Zagrebu ostvarili svoje ciljeve. Prosvjedovali su ispred zgrade EU-a, HDZ-a, sindikata PPDIV-a, a nekoliko njih je otišlo podijeliti letke saborskim zastupnicima.

'Neki od njih još nisu upoznati s našim problemom, budući da nisu željeli podići svoju ruku za njegovo rješavanje. U Saboru su nas podržali HDSSB i HSP, a ostali su bili suzdržani ili protiv ili nisu uopće bili na sjednici', priča nam Katić i dodaje da ih nitko od saborskih čelnika nije primio. Zoran Vinković uveo ih je u Sabor i djelatnici osiguranja bili su vrlo tolerantni prema njima. Nisu ih, doduše, pustili na galeriju, ali su pratili događanja na TV-u u kafiću i na hodnicima i dijelili letke.

Predsjednik Republike Ivo Josipović primio ih je u 11.30 sati s tri savjetnika. Složio se da imaju pravo na isplatu i tražio je nekoliko dana da prouči dokumentaciju i pokuša im pomoći. 'Mi dobro znamo kolike su njegove mogućnosti, ali autoritetom svoje funkcije ipak može puno učiniti. Iz Vlade nam se nitko nije obratio i sve što znamo čujemo putem medija.

Potpredsjednik Vlade, Petar Čobanković, pogazio je svoje obećanje, a bilo bi prežalosno da ga pogazi i premijerka Kosor', kaže Sanja Katić. Prosvjednici njoj i Vladi ipak zahvaljuju na trudu i strpljenju te nastojanju da pronađu rješenje. Ne traže ostavku ni od koga, ne trebaju im, kažu, ostavke nego novac koji su zaradili.

'Voljeli bismo da se ovo okonča prije početka prave izborne utrke. Mi nismo pijuni i ne želimo da nas itko koristi u predizbornoj kampanji. Ne možemo odbiti ničiju pomoć, svaka nam je dobrodošla, iako znamo da nas netko želi iskoristiti i u političke svrhe. Radujemo se svakom obećanju, ne znamo jesmo li naivni, ali odustati nećemo dok ne dobijemo novac', zaključuje Sanja Katić i nada se da će im premijerka Kosor danas ipak doći u šator u Đakovu s dobrim vijestima.