ŠTRAJK U OSJEČKOJ PIVOVARI

'Hoće li propasti 900 hektolitara piva?'

04.03.2010 u 14:09

Bionic
Reading

Štrajk u Osječkoj pivovari traje već deveti dan, zagrebački Županijski sud danas se proglasio nenadležnim za odlučivanje o njegovoj legalnosti, a sada već ozbiljno trpi i sama proizvodnja: zbog spora pod čijom će se kontrolom obaviti pretakanje piva punih 900 hektolitara omiljene tekućine možda će se uskoro pokvariti

Zagrebački Županijski sud danas se proglasio nenadležnim za odlučivanje o legalnosti štrajka u Osječkoj pivovari kojim radnici već deveti dan traže poštivanje prava iz kolektivnog ugovora. Predsjednik HUS-a te tvrtke Željko Anić kaže da je odluka očekivana jer su radnici tražili nadležnost osječkog suda.

Dva kamiona, smrznuti radnici, transparent 'štrajk' te hrvatska i sindikalna zastava na hladnom sjevercu, slika je današnjeg blokiranog ulaza u tvrtku. U upravi se radi, ali proizvodnja stoji, iako i na strojeve može tko želi. HUS-ovih 105 radnika ne pristaje na smanjenje plaća za 1000 do 1500 kuna, sa sadašnjih prosječnih 3500 kuna. 'Sada smo se ohrabrili i ne popuštamo. U pregovorima bismo pristali i na nepovećanje plaća u slučaju povećanja dobiti i rasta cijena, iako na to imamo pravo prema kolektivnom ugovoru', govore radnici i radnice dok im vozači s Vukovarske ulice u industrijskoj zoni trube u znak potpore.

Smanjenje plaća prelilo je radničku čašu pa je štrajkaški odbor jučerašnjim javnim apelom upozorio Hrvatski fond za privatizaciju da direktor Ivan Komak 'svojim nemoralnim i neprofesionalnim postupcima vodi ovu zlatnu koku Slavonije i Baranje u smrt, a time uništava i imovinu Fonda'. HFP polaže pravo na 10.600 dionica, odnosno 48 posto udjela Osječke pivovare, što će pokušati utužiti jer Komak svojata iste dionice.

Inače, zbog pretvorbe Osječke pivovare, između ostaloga, bivši potpredsjednik HFP-a Josip Matanović osuđen je na 11 godina zatvora lani u svibnju na zagrebačkom Županijskom sudu.

Radnici krive direktora i za politiku podijeli pa vladaj, jer navodno kontrolira drugi sindikat PPDIV-a u koji novači lojalne radnike, njih 60-ak, mahom s ugovorima o radu na određeno, i ucjenjuje ih produljenjem radnog odnosa u sestrinskim tvrtkama Piće plus d.o.o. i Pivo 1697. d.o.o. 'Ali i oni prelaze nama', kažu HUS-ovci.

Dok dežuraju na vratima, mislima su u pogonu. 'Ne pretočimo li pivo spremno za ambalažu, propast će 900 hektolitara piva. Šteta će biti najmanje 350 tisuća kuna', upozoravaju. U upravi bi, kažu, htjeli da se pivo pretoči, ali ne pod radničkom, nego Komakovom kontrolom, na što ne pristaju. Jedan radnik zadužen za tehnologiju pivskog kvasca zabrinut je i za taj neophodni sastojak. 'Izgubimo li kvasac, gubimo i prepoznatljiv okus', kaže, dodajući da kvasac o kojem govori razmnožavaju 30 godina bez prestanka.

Do Komakova komentara danas nismo mogli doći, a u upravi su rekli da nitko drugi neće iznositi izjave za javnost.