UŽARENI SUKOB

Hoće li Milanović 'pregristi jezik' na Piculi?

17.04.2014 u 07:00

Bionic
Reading

SDP-ov europarlametarac Tonino Picula opasno je stao na žulj stranačkom šefu Zoranu Milanoviću. Čini se da rastuća popularnost bivšeg rivala u usponu na stranački tron Milanovića izbacuje iz takta, pa je gostujući na Jabuka TV-u sugerirao da je njegov kolega pohlepan i sebičan. Bez pardona i bez dužnog objašnjenja

Na pitanje kako je moguće da godinu dana nije razgovarao s Piculom, Milanović je ustvrdio da je dostupan svim svojim suradnicima i da se svom najužem timu javlja u roku od najviše pola sata otkako ga nazovu. Ali Tonino Picula, iako 'korektno radi svoj posao', 'nije u tom užem timu, on nije bio u izvršnoj vlasti, u Saboru nije bio među aktivnijim zastupnicima'.

Doživljava li Piculu kao rivala? To pitanje Milanović je ocijenio pretencioznim. Istaknuo je da je on Piculu uvrstio na listu za Europski parlament i zapravo ne vidi u čemu je problem. 'Možda u tome što sam tražio od zastupnika da se odreknu dijela svoje, budimo realni, ogromne zastupničke plaće u korist fonda Ana Rukavina', rekao je Milanović, dodajući da je čuo da mu to 'neki zamjerili'.

Podsjetimo, svih petero SDP-ovih europarlamentaraca mjesečno donira po 10.000 kuna Zakladi Ana Rukavina. Kada je Zoran Milanović uoči prošlih izbora za EU parlament najavio takav potez, neki politički analitičari i oporbeni kandidati ocijenili su da je riječ o čistom, ako već ne i 'jeftinom' populizmu. Komentirali su i da je Milanović, ako je već naumio prikazati se velikim humanitarcem, barem mogao samim europarlamentarcima prepustiti odluku o tome kome će donirati dio primanja.  

Tonino Picula tada je u više navrata izrazio zadovoljstvo što su SDP-ovi zastupnici u EP-u u mogućnosti pomoći onima kojima je to najpotrebnije. Danas ne nalazi za shodno reagirati na premijerov udarac ispod pojasa.

Rukavina: Picula sudjelovao u aktivnostima Zaklade od samih početaka

Oglasila se zato Marija Rukavina, upraviteljica Zaklade Ana Rukavina.

'Premijer Milanović izjavio je da će predložiti zastupnicima SDP-a koji budu izabrani u EU parlament da doniraju dio sredstava Zakladi Ana Rukavina. Svih pet izabranih SDP-ovih zastupnika u Europskom parlamentu redovito je doniralo dio primanja Zakladi, jer su željeli dati svoj prilog borbi protiv zloćudnih bolesti i na tome smo svima iznimno zahvalni, s napomenom da je gospodin Tonino Picula sudjelovao u aktivnostima Zaklade od samih početaka', navela je Marija Rukavina za tportal, dodajući da je u gotovo osam godina rada Zaklade dana nada za spas 39 života, a toliko spašenih života ne bi bilo 'bez pomoći svih tih dobrih ljudi koji godinama potpomažu rad Zaklade'.

Milanovićev udarac prokomentirala je Aleksandra Kolarić, bivša glasnogovornica vlade Ivice Račana, koja je zbog javnog kritiziranja politike šefa stranke izbačena iz SDP-a. Ona je ocijenila da je napad na Piculu 'tipičan komunikacijski stil Zorana Milanovića, koji vrijeđa i napada na osobnoj razini, sasvim nevjerodostojno'.

'Spuštanje politike na osobnu razinu, što radi Milanović, loše je za SDP i društvo, potiče političku apatiju, jer po toj logici su svi isti', rekla je Aleksandra Kolarić dodajući da Picula nije po volji Milanoviću jer nije poslušan, a poslušnost je trenutačno isključivi politički kriterij, kako u SDP-u tako i u HDZ-u. 'Sve ostalo je sporedno. Takva kadrovska politika uništava SDP', zaključila je Aleksandra Kolarić.

Zanimljivo je, međutim, da se promućurni Picula uspinje na krilima u koja puše upravo - Milanović. Picula, naime, smatra da ne postoji loša reklama; poput oporbenih čelnika,može očekivati da će mu u krilo pasti novi plodovi Milanovićevog gnjeva. No Picula neće pritom mlatiti praznu slamu. Evo što je taj majstor izgovorene riječi rekao kad je obznanjeno da su SDP-ovi europarlamentarci (dotad) donirali 300.000 kuna Zakladi Ana Rukavina: 'Vjerujem da je ova suradnja skroman doprinos povratku vjerodostojnosti u politici uopće.'