OTKRIVA NAS SVE VIŠE AMERIKANACA

Hoće li jedan od najbogatijih trenera prihvatiti ponudu i doći u Hrvatsku?

03.02.2015 u 20:49

Bionic
Reading

Glavni ured Hrvatske turističke zajednice promptno je marketinški reagirao na činjenicu da su oba trenera dviju suprotstavljenih momčadi najgledanijeg sportskog spektakla u SAD-u Super Bowla XLIX 2015. hrvatskih korijena. Treneru pobjedničke momčadi Billu Belichicku putem Predstavništva HTZ-a u SAD-u ponuđeno je putovanje u Hrvatsku, što je naišlo na odličan prijem u medijima, a vijest se o tome brzo proširila i društvenim mrežama!

Hrvatska je tako uoči finala Super Bowla dobila veliku popularnost u SAD-u, a dođe li po pozivu HTZ-a Bill Belichick posjetiti zemlju svojih predaka, mogao bi, poput Serene Williams koja se prošlog ljeta tjedan dana odmarala u istarskom Novigradu, donijeti Hrvatskoj neprocjenjivu besplatnu promociju u svijetu.

Kao turistička je destinacija u posljednje vrijeme Hrvatska sve poznatija i u SAD-u. Prošle godine imali smo 267 tisuća dolazaka američkih gostiju koji su ostvarili 727 tisuća noćenja, što je po podacima HTZ-a u odnosu na 2013. rast od 18 posto u dolascima i povećanje od 17,5 posto noćenja. Budući da je američki nogomet Amerikancima omiljeni sport i revno prate sva zbivanja vezana za slavne igrače i trenere koji imaju status gotovo nacionalnih junaka, sasvim je izvjesno da će, ako slavni trener Patriotsa tijekom ljeta posjeti recimo Dubrovnik, Zagreb, Rovinj ili Brijune, potaknuti i mnoge svoje prijatelje i obožavatelje.

Osim toga, Hrvatska doista ima što ponuditi svjetskim vrhunskim sportašima koji poput Serene Williams, osim izuzetnog ambijenta i svih pogodnosti elitnog turizma, traže i bijeg od bremena popularnosti, odnosno trenutke bezbrižnog uživanja u odmoru kao i svi drugi građani, a po tome smo u Hrvatskoj doista jedinstveni - nema jurnjave i naguravanja s paparazzima, već pristojno fotografiramo zvijezde kad nas pozovu i dopuste.

Naime, Bill Belichick jedan je od najuspješnijih i zasigurno najbolje plaćenih trenera američkog nogometa. Na listi Net Worth najbogatijih trenera kotirao je lani na trećem mjestu s procijenjenim bogatstvom od 35 milijuna dolara i godišnjom plaćom od nekih 7,5 milijuna dolara, što je vjerojatno još malo poraslo po upravo osvojenom i četvrtom Super Bowlu u karijeri.

Hrvatsko podrijetlo trenera ekipa koje su igrale finale Super Bowla, najgledanijeg sportskog događaja u SAD-u i trećeg najgledanijeg sportskog događaja na svijetu, Hrvatska turistička zajednica odlično je iskoristila za dodatnu promociju naše zemlje kreirajući mini kampanju u sklopu koje je treneru pobjedniku finala ponuđen odmor u Hrvatskoj.

'Sve se odvijalo jako brzo i zaista smo bili maksimalno proaktivni. Osim što smo ostvarili ogromnu promociju naše zemlje na američkom tržištu, dodatno veseli činjenica što je sustav HTZ-a pokazao organiziranost i suradnju između predstavništva i Glavnog ureda. Kada se u obzir uzme činjenica da 30 sekundi reklame za vrijeme trajanja Super Bowla košta oko 4,5 milijuna dolara, jasno je koliko je ova akcija vrijedna i značajna za hrvatski turizam', rekao je direktor HTZ-a Ratomir Ivičić dodavši kako su u kampanji važnu ulogu imale i društvene mreže.

Osim putovanja za trenera pobjedničke momčadi, osmišljena je i dodatna mini kampanja na jednoj od najpopularnijih društvenih mreža Twitteru, odnosno nagradna igra #SuperBowlCroatia koja uključuje putovanje u Hrvatsku za dvije osobe. 'Bitno je istaknuti kako je ovo prvi iskorak na Twitteru ciljano na američko tržište. Reakcije su i više nego pozitivne, kao i statistika proizašla iz ove mini kampanje HTZ-a', ističu.


Finale američkog nogometa Super Bowla, koje je gledalo 115 milijuna gledatelja diljem svijeta, sa zanimanjem je pratila i predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović.

'U 49. Super Bowlu Hrvatska je imala čast da su treneri obiju momčadi - Pete Carroll i Bill Belichick potomci hrvatskih iseljenika. Čestitke obojici na sjajnom predstavljanju i promociji naše Hrvatske te posebno gospodinu Billu Belichicku i njegovim New England Patriotsima na osvojenom Super Bowlu!' napisala je na svom javnom  profilu na Facebooku predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

Legendarni trener Patriotsa Bill Belichick, koji je četvrti put kao trener osvojio Super Bowl, korijene vuče iz mjesta Draganića kod Karlovca, odakle su mu djed i baka Ivan i Marija Biličić emigrirali u SAD krajem 19. stoljeća. Nadarenost za američki nogomet naslijedio je od oca Stephena Biličića, koji je također bio igrač, a potom i trener profesionalne lige američkog nogometa (NFL), no nikada nije zaboravio svoje hrvatsko podrijetlo kojim se ponosi pa je tako nedavno novinarima kazao da je jednom prilikom posjetio Hrvatsku. Hoće li slavni trener prihvatiti poziv Hrvatske turističke zajednice i ponovno posjetiti zemlju svojih predaka, vjerojatno će ovisiti ponajviše o njegovim obavezama, no HTZ je u svakom slučaju napravio sjajan marketinški potez.

Naime, najavljujući Super Bowl, koji se igra pred 70-ak tisuća navijača iako se cijena ulaznice kreće oko pet tisuća dolara, američki mediji s oduševljenjem su prenijeli vijest kako je finale New England Patriotsa protiv Seattle Seahawksa 'borba dvaju trenera hrvatskih korijena'.

Svi značajniji američki mediji prenijeli su također i informaciju da je Hrvatska turistička zajednica ponudila pobjedniku 49. Super Bowla gostovanje u Hrvatskoj, što se ubrzo proširilo i društvenim mrežama. Tako je čak i poznati Forbes prenio ovu vijest naslovom 'Tko još mari za Disney World? Trener pobjedničke ekipe odlazi u Hrvatsku!'

'Sustav HTZ-a napravio je odličan posao, jer je Hrvatska kao turistička destinacija ovih dana bila česta tema u američkim medijima. Naime, članak koji je tijekom vikenda objavljen na Forbesu ima procijenjenu uredničku vrijednost od 3,5 milijuna dolara, bio je najčitaniji u navedenom vikendu s više od 45 tisuća pregleda. Rezultat je svega i više od tisuću novih Twitter-followera, a naši su postovi do ponedjeljka ujutro prikazani 1.525.079 puta, zbog čega su pohvale stigle i iz ureda navedene društvene mreže za vrlo uspješnu kampanju HTZ-a koja je odličan primjer real time marketinga', ističe direktor Ratomir Ivičić.

Iz Glavnog ureda HTZ-a potvrdili su da je već upućena čestitka i službeni poziv slavnom američkom treneru hrvatskih korijena, no o detaljima posjeta rano je govoriti.

'Očekujemo da će se gospodin Belichick odazvati našem pozivu koji mu je već upućen putem službenog priopćenja, a proaktivnu komunikaciju vodi direktorica Predstavništva HTZ-a u New Yorku Ina Rodin', odgovoreno nam je iz Glavnog ureda HTZ-a. Dodaju da program posjeta gospodina Billa Belichicka 'načelno obuhvaća nekoliko destinacija u trajanju od sedam dana' te da je HTZ otvoren za sve opcije i aranžmane.

'Sigurno je da ćemo sugerirati i predložiti obilazak nekih destinacija, odnosno da ćemo biti na raspolaganju u organizacijskom i savjetodavnom smislu. Ali, kao što je rečeno, detalje posjeta dogovorit ćemo s gospodinom Belichickom. U skladu s navedenim, u ovome trenutku nije moguće govoriti o preciznim iznosima i troškovima', odgovorio je na tportalov upit Dario Trnka, stručni suradnik za odnose s javnošću.