KREĆE SABORSKA SJEDNICA

Hoće li HDZ tražiti izglasavanje nepovjerenja Vladi?

21.01.2015 u 07:07

Bionic
Reading

Nakon više od mjesec dana pauze saborski zastupnici vraćaju se danas u klupe, u kojima će provesti 10 tjedana do sljedećeg odmora. Iako su predsjednički izbori prošli, gotovo je sigurno da se ta tema i pobjeda HDZ-ove kandidatkinje neće moći zaobići u raspravama, a vjerojatno ni na aktualnom prijepodnevu kojim će započeti nova sjednica

HDZ osnažen pobjedom Kolinde Grabar Kitarović na aktualnom prijepodnevu zasigurno neće propustiti priliku da vladajuće bocne zbog gubitka predsjedničkih izbora, ali i da možda zazove i prijevremene izbore. Takvu mogućnost nakon pobjede najavila je Kolinda Grabar Kitarović, no u HDZ-u ne otkrivaju kakva će im biti taktika u načinu rada u Saboru.

'Vidjet ćemo što će se događati i kakva će biti reakcija premijera Zorana Milanovića na poziv novoizabrane hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović za sazivanjem tematske sjednice Vlade o gospodarskim pitanjima. O tome će umnogome ovisiti daljnji potezi HDZ-a', kazao je nedavno Gordan Jandroković.

Prema saborskom poslovniku, izglasavanje nepovjerenja Vladi može zatražiti jedna petina zastupnika. Sabor je takav zahtjev dužan raspraviti i o njemu glasovati u roku 30 dana. Vlada pada ako za nepovjerenje glasa većina svih zastupnika.

Međutim, zasad nema naznaka da će se to dogoditi. Naime, teško je za povjerovati da bi HDZ takvo što uopće i zatražio prije nego što bi imao osiguranu većinu svih zastupnika, a ona zasad nije garantirana.

Među prvim temama koje će se naći na dnevnom redu saborske sjednice bit će Vladino rješenje za one koji imaju kredite u švicarskim francima, odnosno izmjene Zakona o potrošačkom kreditiranju. Prema Vladinom prijedlogu, tečaj franka fiksirao bi se na godinu dana, i to na 6,39 kuna, a trošak toga išao bi na teret financijskih institucija.

U saborskoj raspravi trebale bi se naći i izmjene Zakona o pravima hrvatskih branitelja, koje sada sastavlja pododbor unutar Odbora za ratne veterane. Podsjetimo, uz to branitelji koji već tri mjeseca prosvjeduju pred Ministarstvom branitelja tražili su i da se o njihovim zahtjevima raspravlja sutra nakon aktualnog sata, no iz Sabora su dobili odbijenicu pod objašnjenjem da se o tome može raspravljati kada i o izmjenama zakona.

'Taj se zakon ne može donijeti brzo, tek za mjesec ili dva. Očito je da je Leko time produljio naš boravak u Savskoj', odgovorio je na to predsjednik Udruge 100 postotnih ratnih vojnih invalida Đuro Glogoški.

Jedna od velikih rasprava u Saboru zasigurno će biti i ona o izmjenama izbornog zakonodavstva. Nakon što je prošle godine inicijativa U ime obitelji pokrenula referendumsku inicijativu za izmjenu izbornog zakonodavstva, gotovo sve stranke uvidjele su koliko je javnost zainteresirana za uvođenje preferencijalnog glasovanja i na parlamentarne izbore. Zato su gotovo sve stranke te pojedini zastupnici brže-bolje pohitali predložiti svoje ideje za izmjene izbornog zakonodavstva, nakon čega su krenule i konzultacije o sastavljanju jedinstvenog prijedloga. No čini se da od toga neće biti ništa. Jučer, na posljednjem takvom sastanku, nije došlo do dogovora te će u saborsku proceduru svatko sa svojim prijedlogom. Gotovo je zivjesno da će proći samo onaj SDP-ov, kojim se osigurava jedan preferencijalni glas kao na europskim izborima. SDP predlaže i uvođenje norme prema kojoj 40 posto ljudi na listama moraju sačinjavati žene, a lista koja ne bi imala taj postotak bila bi nevažeća. Zasad nije jasno hoće li tu ideju podržati SDP-ovi koalicijski partneri HNS i HSU jer se na jučerašnjem sastanku HSU-ov zastupnik izjasnio protiv te ideje.

Tijekom 10 tjedana zasjedanja moglo bi se razriješiti i pitanje referenduma o monetizaciji autocesta. U četvrtak bi Vlada trebala proslijediti u Sabor potvrdu o prebrojanim potpisima koja utvrđuje da je inicijativa Ne damo naše autoceste prikupila dovoljan broj potpisa za raspisivanje referenduma. Međutim, kada ta potvrda i dođe u Sabor, očekuje se da će Odbor za Ustav zatražiti od Ustavnog suda da provjeri ustavnost referendumskog pitanja, što bi cijeli postupak moglo rastegnuti još nekoliko mjeseci.

Predsjednik Sabora Josip Leko najavio je da će se dnevni red odrađivati po prioritetima, prvi će na red doći zakoni važni za realizaciju financijskih tokova i mjera koje Vlada poduzima, zatim europski zakoni, pa razna izvješća.

'Očekujem da će Sabor, u skladu sa svojim ovlastima i odgovornošću, pratiti sve potrebe hrvatskog društva i države i odraditi svoj posao i u ovom sazivu kako treba', izjavio je predsjednik Sabora.