PREDLAŽU PREFERENCIJALNO GLASOVANJE

Hoće li 'čačićevci' spriječiti još jedan referendum Željke Markić?

14.06.2014 u 08:00

Bionic
Reading

Udruga 'U ime obitelji' najavila je prije neki dan da započinje s prikupljanjem potpisa za referendum na kojem bi se izmijenio izborni zakon i omogućilo preferencijalno biranje zastupnika u Saboru. 'Obiteljaši' bi potpise trebali početi prikupljati na jesen, međutim, preduhitriti bi ih mogla bivša HNS-ovka, a sada nezavisna zastupnica Natalija Martinčević. Naime, njen vrlo sličan prijedlog koji sljedećeg tjedna šalje u saborsku proceduru, hrvatski državni proračun mogao bi 'spasiti' od još jednog referenduma

Svoj prijedlog Martinčević je u javnosti najavila još prije mjesec dana, a kroz Klub zastupnika DC-a i nezavisnih zastupnika Natalije Martinčević i Jakše Baloevića u saborsku proceduru pustit će ga već sljedećeg tjedna, kada će biti predstavljeni svi detalji zakonskog prijedloga.

'Radi se o izmjenama i dopunama Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor. Moramo ih što prije staviti u proceduru jer, kao što znate, izborni zakon ne može se mijenjati u godini prije izbora. Suština je da naš izborni zakon treba biti jednak kao onaj za izbore zastupnika u Europski parlament. Treba biti isti sustav, odnosno stranke i nezavisne liste stavljaju svoje kandidate na listu, ali zastupnici u Sabor ne ulaze isključivo redom prema listi, nego netko može i preferencijalnim glasovima ući u Sabor', objašnjava Natalija Martinčević za tportal.

Drugim riječima, građani bi uz stranku i koaliciju, mogli izabrati konkretnog kandidata da ih zastupa u Saboru. I dok u prijedlogu inicijative 'U ime obitelji' ne postoji uvjet osvajanja postotka koji jamči prelazak izbornog praga, Martinčević kaže da u njenom prijedlogu potencijalni zastupnik ipak mora prijeći izborni prag, kao što je to propisano i za izbore u Europski parlament.

Martinčević je uvjerena da je njen prijedlog odličan te da će pomoći u razvoju demokracije i boljem radu zastupnika. 'Cilj je da se s jedne strane omogući građanima da biraju koga žele. Možda hoće glasati za SDP, HDZ ili Reformiste, ali ne žele glasati za prvog na listi, nego za sedmog ili osmog - i ovime im se to omogućuje. Daje se mogućnost građanima da odlučuju i biraju koga hoće, a s druge strane zastupnike se prisiljava da rade bolje i kvalitetnije i da se dokažu građanima. Ako se prihvati moj prijedlog, neće više biti dovoljno da si samo dobar sa šefom stranke', kaže nam Martinčević

No iako smatra da u saborsku proceduru pušta kvalitetan prijedlog, Martinčević je svjesna da ga najveće stranke poput SDP-a i HDZ-a neće dočekati širom otvorenih ruku.

'Nisam pretjerano optimistična, ali mislim da bismo trebali razmisliti o tom prijedlogu. Dobar je za demokraciju, a jedini razlog protiv mogao bi biti što je to zapravo udar na stranke jer se autokracija stranačkih vodstava sužava', rekla je Martinčević.

Naravno, ako se njen prijedlog prihvati, uvijek postoji mogućnost da stranački vrh osobu koju bi inače stavio na nisko mjesto na listi, ovaj put uopće na nju ne stavi. Martinčević ne vjeruje u takav scenarij i pritom podsjeća na slučaj Tonina Picule, gdje je, iako nevoljko, 'šef SDP-a Milanović zbog Piculina rejtinga u javnosti, morao staviti njegovo ime na listu'.

Predložene izmjene i dopune zakona su proceduralno male, ali suštinski su velike, zaključuje Martinčević, koja je potporu za prijedlog već dobila od IDS-a, a ideju je izložila i nezavisnoj zastupnici Jadranki Kosor, no konkretno još nisu ništa definirale.

'Treba naglasiti da ne predlažem raspisivanje referenduma, to su ogromni troškovi. Ovdje se radi o zakonskoj proceduri koja ne košta ništa', zaključuje Martinčević.