ODLUKA U SRIJEDU

Hoće li biti suđenja za aferu Bankomat?

29.10.2010 u 18:17

Bionic
Reading

Optužno vijeće nakon saslušanja predstavnika USKOK-a, okrivljenika i njihovih branitelja odlučuje o dokaznim prijedlozima kao i o tome hoće li potvrditi optužnicu, obustaviti postupak ili ga vratiti u istragu, rekao je Hini Branko Šerić, odvjetnik Ivana Sladonje

Potvrdi li vijeće optužnicu, predmet će poslati raspravnom vijeću, čiji predsjednik određuje datum održavanja pripremnog ročišta na kojem se određuje plan izvođenja dokaznih prijedloga, eventualno predlažu novi dokazi i određuje datum početka suđenja.

Bivšeg čelnika HPB-a Protegu i dvojicu njegovih bivših kolega Sladonju i KirinićaUSKOK tereti da su od 2005. do 2009. na traženje sedmorice povlaštenih klijenata, koji su također okrivljeni, odobravali visoko rizične kredite vrijedne najmanje 254 milijuna kuna koji nisu vraćeni banci.

Okrivljeni Protega, Sladonja i Kirinić pritom su prikazivali poslovanje HPB-a uspješnim na način da nisu provodili rezerviranje za pokreće gubitaka rizičnih kreditnih plasmana.

Temeljem lažno prikazane dobiti samo sebi su isplatili menadžerske bonuse u iznosu od 26 milijuna kuna.

Protega je tako dobio 4,4 milijuna kuna, Sladonja 4,3 milijuna i Kirinić 4,5 milijuna kuna.

Jednog od sedmorice klijenata USKOK posebno tereti za pranje novca ishođenog od kredita.

Protega, Kirinić i Sladonja pušteni su iz istražnog zatvora krajem travnja. Kirinić i Sladonja u zatvoru u Remetincu bili su od kraja prošle, a Protega od početka ove godine.