PREGOVORI SA SINDIKATIMA

Hoće li Bandić uspjeti srezati prava za 10.800 ljudi?

  • Autor: V.P.P.
  • Zadnja izmjena 11.06.2012 13:01
  • Objavljeno 11.06.2012 u 11:39
Milan Bandić dobra

Milan Bandić dobra

Izvor: Pixsell / Autor: Petar Glebov/PIXSELL

Proces mirenja između Grada Zagreba i predstavnika sindikata koji zastupaju 10.800 ljudi koji primaju plaću iz gradskog proračuna oko smanjenja materijalnih prava iz kolektivnog ugovora tek je u početnoj fazi, ali se rješenje još ne nazire

Iako je gradonačelnik Milan Bandić krajem svibnja predložio sindikatima storniranje svih materijalnih prava iz kolektivnog na pola godine, čime bi Grad uštedio nekoliko desetaka milijuna kuna, na današnjem sastanku obiju strana u procesu mirenja na Pravnom fakultetu, jer su međusobni pregovori propali, predstavnik grada, šef gradskih financija Slavko Kojić, doznajemo od Božene Strugar, predsjednice Sindikata radnika u predškolskom odgoju i obrazovanju koja u ime svih sindikata sudjeluje u postupku, nije došao ni sa kakvim prijedlogom, tj. novom situacijom.

I stajalište sindikata trebalo bi biti jasnije krajem tjedna, kada će biti konzultacije svih sedam podružnica čiji članovi primaju plaću od Grada.


Kada bi proces mirenja i konačno rješenje situacije moglo biti gotovo, još se ne zna. Vrijeme curi jer regres za godišnji odmor, što je također jedno od materijalnih prava iz kolektivnog ugovora o kojem se pregovara, uglavnom se isplaćuje u lipnju.

Je li sindikatima u interesu pregovore odugovlačiti kako bi se barem za ovu godinu ostvarila dosadašnja prava, možemo samo nagađati.

Strugar kaže kako jedina stvar koja ni u kom slučaju ne može biti predmetom rasprave jest - plaća. 'Plaća, plaća, plaća… osim toga, u pregovorima ćemo se dotaknuti svega', rekla je predstavnica sindikata.

No gradonačelnik je i tu stavku nedavno doveo u pitanje, rekavši kako je isplata plaća u Gradu do kraja godine upitna.

'Nisam optimist glede plaća za sljedeća tri-četiri mjeseca u Holdingu, a onda i u Gradu Zagrebu do kraja godine, jer će nas povući u bunar', rekao je Bandić koncem prošlog mjeseca.

'Gradonačelnik valjda ima određene pokazatelje pa se boji. Budući da je prema Zakonu o fiskalnoj odgovornosti odgovoran, onda se vjerojatno ponaša kao stabilno odgovorna osoba', rekla je Strugar i zaključila kako svatko drži svoju poziciju.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi