KOMUNIKACIJSKI PROBLEMI

Hoće li Austrija zabraniti mobitele u školama?

21.05.2013 u 13:33

Bionic
Reading

Austrijske škole raspravljaju o tome hoće li zabraniti korištenje mobitela u svojim prostorijama, a neke su već uvele 'zone bez mobitela' u kojima ih učenici ne smiju koristiti

S obzirom na to da u Austriji devet od deset mladih posjeduje mobilni telefon, u bečkim se školama povela rasprava o tome treba li mobitele zabraniti, s obzirom na to koliko znaju ometati nastavu, ali i biti iskorišteni kao sredstvo za varanje na testovima. U pokrajini Vorarlberg pak je odlučeno kako svaka škola za sebe može odrediti kako će se postaviti prema korištenju mobitela.

U Beču je situacija sada takva da se u nekim gimnazijama mobitel može koristiti tijekom školskog odmora, a druge predlažu promjenu kućnog reda i potpunu zabranu. Treći pak upozoravaju da se pametni telefoni koriste kao nastavno sredstvo.

U Bregenzu je gimnazija Blumenstrasse odlučila uvesti 'zonu bez mobitela' pa je učenicima dozvoljeno ih koristiti tek ispred i na ulazu škole, a onda ih moraju isključiti. Ravnatelj škole kaže da je tako odlučeno jer se za vrijeme odmora učenici trebaju međusobno socijalizirati i razgovarati, a ne 'zuriti u mobitele'.