ZA SDP JE TO ZAVRŠENA PRIČA?

HNS želi da Ustavni sud ocijeni ustavnost referendumskog pitanja

30.10.2013 u 14:54

Bionic
Reading

Po svemu sudeći, Sabor će sljedeći tjedan najvjerojatnije raspraviti i donijeti odluku o raspisivanju referenduma na osnovi inicijative U ime obitelji, na kojem će se građani izjasniti jesu li za to da se u Ustavu brak definira kao životna zajednica muškarca i žene. Iako je Odbor za Ustav imao priliku poslati referendumsko pitanje na ocjenu ustavnosti Ustavnom sudu, to nije napravljeno. U HNS-u smatraju da Ustavni sud još uvijek može i mora odgovoriti na to pitanje, a za SDP, čini se, to je završena priča

Za HNS-ovca Gorana Beusa Richembergha referendumsko pitanje definitivno je protuustavno, i po formi i po sadržaju, i o njemu bi se, smatra, trebao oglasiti Ustavni sud.

'Ako se sjećate, ja sam još u srpnju predložio Odboru za Ustav da se od inicijatora referenduma zatraži da se izjasni o točnoj formi pitanja koje su postavili građanima. Oni su se referirali i iz toga je potpuno vidljivo da postoji materija koju treba preispitati Ustavni sud. To sam predložio na prošlotjednoj sjednici Odbora za Ustav. Nažalost, u tom času taj prijedlog nije dobio potrebnu većinu. Koliko čujem, postoji želja da se to ipak napravi jer govorimo o dvije različite razine problema – o meritumu, odnosno sadržaju pitanja i o formi pitanja. Po meni je forma izrazito sporna zbog toga što ostavlja ogroman prostor za različita tumačenja, pa i za ovakvo mišljenje Ustavnog suda koje smo čuli', kazao je HNS-ovac novinarima u Saboru.

Iako su ga novinari upitali hoće li to ponovno predložiti sljedeći tjedan, na raspravi o raspisivanju referenduma, BeusRichembergh nije konkretno odgovorio, rekavši: 'To je dobar put jer u ovoj čitavoj proceduri, s kojom se susrećemo u ovom obliku na neki način presedanski, valja iskoristiti sve mogućnosti kako bismo baš zbog nedorečenosti postupka iščistili sve nejasnoće i za budućnost imali proceduru koja će svima biti jasna.'

Novinari su priupitali HNS-ovca i za komentar izjave Peđe Grbina, SDP-ovca koji je jutros na Odboru za zakonodavstvo protumačio da Ustavni sud očito smatra da je referendumsko pitanje ustavno, s obzirom da ga u svom upozorenju nije problematizirao.

'To može proistjecati iz naših očekivanja prema Ustavnom sudu, ali ovdje se ne radi o našim očekivanjima, nego potencijalnoj obvezi Ustavnog suda da odgovori na pitanje koje mu bude postavljeno. Još uvijek postoji situacija da Ustavni sud ne odgovara na pitanje koje mu nije postavljeno', rekao je Beus Richembergh.

Unatoč tome što HNS-ovac i dalje smatra da se Ustavni sud treba oglasiti o ustavnosti pitanja, kako doznajemo, za SDP je to završena priča. Naime prva prilika za slanje upita Ustavnom sudu bila je nakon prebrojavanja i verifikacije potpisa, no u SDP-u su tada smatrali da za mišljenje Ustavnog suda nema potrebe te da bi time samo produljili cijeli proces.

Kakva je namjera SDP-a, jutros je na sjednici Odbora za zakonodavstvo pojasnio Grbin. 'Meni na kraju, nakon svega ostaje da danas još jednom predložim ovakvu odluku, da vas pozovem da za nju glasujete i da onda u raspravi u Saboru i u raspravi u kampanji koja će uslijediti pozovemo, zamolimo, apeliramo kod građana da ne osuđuju nekoga samo zato što voli na drugačiji način nego što oni vole', rekao je Grbin.

Zašto bi netko vodio ikakvu kampanju i borio se protiv 'legitimne inicijative grupe građana'nije jasno HDZ-ovom Davorinu Mlakaru'Mislim da je sadržaj referendumskog pitanja sigurno ustavan, ja nisam tu da bih davao ocjene o tome. Mislim da je pitanje jasno i može se, ako se za njega opredijeli većina na referendumu, unijeti u Ustav tako da bude potpuno jasno što se time htjelo reći', kaže Mlakar.

Upitan kako komentira stav Peđe Grbina da bi takva definicija u Ustavu bila diskriminatorna, Mlakar je kazao: 'Koga bi se diskriminiralo činjenicom da ste definirali instituciju braka, ja ne znam. Nije to upereno ni protiv koga drugoga. Sve druge zajednice, zajednički život drugih vrsta partnera nije doveden u pitanje. Ne vidim nikakav problem.'