PRAVNA STEČEVINA EU

HNS sumnja u usklađivanje 57 zakona u 2009.

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 11.02.2009 20:51
  • Objavljeno 11.02.2009 u 20:51
Hrvatski sabor

Hrvatski sabor

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Davor Pongračić

Saborski klubovi podržali su Prijedlog plana usklađivanja zakonodavstva RH s pravnom stečevinom EU kojim se ove godine predviđa usvajanje 57 zakonskih prijedloga

ZAGREB - Državni tajnik u MVPEI Davor Božinović, predstavljajući prijedlog, rekao je kako je u prvom kvartalu predviđeno usvajanje 20 zakonskih prijedloga, u drugom 28, u trećem 8 i u posljednjem kvartalu usvajanje jednog zakona.

Najveći teret ove će godine, naveo je, podnijeti ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva, pravosuđa, financija, te zdravstva i socijalne skrbi.

Miljenko Dorić (HNS) rekao je kako će HNS svakako podržati Prijedlog plana, ali je i izrazio sumnju u "snagu za realizaciju" tog plana budući da je, kaže, Hrvatski sabor do sada dobio samo jedan prijedlog zakona na usvajanje, a u prvom kvartalu predviđeno je usvajanje 20 zakona koji se usklađuju sa zakonodavstvom EU.

Saborski klubovi prethodno su raspravili konačni prijedlog izmjena Zakona o strancima kojim se regulira pitanje ulaska i boravka stranaca u Hrvatskoj.

Podržavši izmjene, Šime Lučin (SDP) upozorio je kako se predloženim izmjenama liberalizira ulazak stranaca u RH, a istodobno je Vlada, kaže, ove godine smanjila ulazne kvote za strance za 20 posto. Stoga je potrebno, smatra, provjeriti jesu li te kvote u koliziji s liberalnijim propisima koje donosi konačni prijedlog izmjena zakona.

Ratko Gajica (SDSS) također je naglasio da se izmjenama liberalnije određuje boravak stranaca u Hrvatskoj, te dodao da će podržati izmjene jer se njima, kaže, praktičnije određuju razne životne situacije s kojima se susreću stranci koji dolaze u RH.

Berislav Rončević (HDZ) podržavši izmjene, naglasio je kako se njima detaljnije razrađuje odredbe kojima se regulira mogućnost dobivanja stalnog boravka, kao i odredbe vezane uz trgovinu ljudima, te da se proširuje kategorija stranaca kojima se može odobriti privremeni boravak u svrhu spajanja s obitelji.

Boro Grubišić (HDSSB) naglašava da je u interesu RH da Hrvati koji žive izvan domovine lakše i brže dobiju dozvole za rad.

Zasjedanje je nastavljeno raspravom o Prijedlogu nacionalne strategije razvojne suradnje Republike Hrvatske za razdoblje od 2009. do 2014. godine.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi