ZAKON TREBA DORADITI

HNS skeptičan prema smanjivanju ureda državne uprave

11.02.2014 u 14:15

Bionic
Reading

Iako je HDZ prošli tjedan na nož dočekao prijedlog smanjivanja broja ureda državne uprave s 20 na pet, taj stav danas nije izrečen na Odboru za Ustav jer njihovih zastupnika na sjednici nije bilo. Umjesto njih, skepsu prema predloženom zakonu iznio je HNS-ov Goran Beus Richembergh

'Ministar pravosuđa nedavno je predstavio reformu pravosudnog sustava, nakon koje se mogla dobiti cjelokupna slika. Ovaj prijedlog nije te kvalitete i teško je procijeniti kakve će učinke polučiti ovih nekoliko predloženih stvari', kazao je Beus Richembergh.

Naime zamjerio je to što predložene izmjene zakona nisu usklađene s onim što rade drugi resori u Vladi.

Nedopustivim je ocijenio postojeći način ophođenja u državnoj upravi. 'Neki su zahtjevi uistinu bizarni, pa se tako od čovjeka koji prijeđe 60 godina svaku godinu traži potvrda da je stariji od 60 godina', rekao je HNS-ovac.

Podrška zakonu ipak je došla iz redova SDP-a, no njihova Ingrid Antičević Marinović se založila za to da se u zakonu navedu koji će to biti gradovi u kojima će se nalaziti uredi državne uprave.

Prema predloženom zakonu, broj ureda smanjio bi se s 20 na pet njih koji bi bili zaduženi za središnju i za sjeverozapadnu Hrvatsku, za Slavoniju i Baranju, za Istru, Hrvatsko primorje, Gorski kotar i Liku te za Dalmaciju.