HOĆE LI SE PONOVITI SLUČAJ BANIĆ

HNS: Palarić ne smije biti kandidat za ustavnog suca

  • Autor: Hina
  • Zadnja izmjena 02.07.2009 13:23
  • Objavljeno 02.07.2009 u 13:14
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Saborski Klub HNS-a žestoko se danas usprotivio prijedlogu Odbora za Ustav da kao jedan od četiri kandidata za dva upražnjena mjesta na Ustavnom sudu bude državni tajnik Središnjeg državnog ureda za upravu Antun Palarić, kojega prozivaju da je u svom radu štitio isključivo interese HDZ-a, na štetu oporbenih stranaka.

'Palarić ne smije biti kandidat za ustavnog suca. HNS oštro prosvjeduje protiv uopće šanse, prilike, da Palarić ode u Ustavni sud, jer smo bezbroj puta oštećeni u upravnim sporovima pred Središnjim državnim uredom za upravu', kazao je Goran Beus Richembergh (HNS).

U raspravi o prijedlogu Odbora za Ustav da Sabor dva ustavna suca bira između četiri kandidata (Mato Arlović, Antonija Kovačić, Antun Palarić i Agata Račan) Richembergh je za Palarića rekao da je najodgovorniji za 'upravno-pravni kaos u Hrvatskoj'.

'Upravno-pravna praksa doživjela je najveća poniženja i dok je (Palarić) bio pomoćnik ministra i kao državni tajnik', dodao je, optužujući Palarića da je za račun HDZ-a tolerirao političku korupciju.

Kao zadnji slučaj političke korupcije HNS-ovac je naveo nedavnu konstituirajuću sjednicu Sisačko-moslavačke županije, koju je nazvao 'tipičnim političkim nasiljem', odnosno Palarićev dopis 'u kojemu se poziva na nepostojeći propis, HNS-ov Statut koji ne postoji od sredine travnja'.

'Na taj se način siluje volja građana Sisačko-moslavačke županije. Razumijem da su potrebni državni službenici odani vladajućoj većini, ali nagraditi ih osmogodišnjim stažom u Ustavnom sudu, e to je ipak previše', poručio je Richembergh.

Njegove tvrdnje da je u Sisačko-moslavačkoj županijskoj skupštini 'silovana demokracija' žestoko su odbacili iz HDZ-ovih i HSS-ovih klupa.
'Političko nasilje provode županica Marina Lovrić i Radimir Čačić', uzvratila mu je Marijana Petir (HSS), prozivajući SDP i HNS da su pokušali opstruirati legalno konstituiranje skupštine.

I Josip Leko (SDP) za Palarića je rekao da je 'služio jednoj političkoj opciji', pozvavši vladajuće da ne dopuste još jednu ustavno-sudsku aferu poput one sa sutkinjom Slavicom Banić

Leko je prigovorio proceduri, odnosno tome što nije prihvaćeno da se pred Sabor izađe sa svim kandidatima za ustavne suce, ne samo s užom listom.
'Hrvatska javnost osakaćena je za sve elemente svih kandidata koji ispunjavaju uvjete za ustavne suce. Iako je u formalnom smislu procedura zadovoljena, u političkom nije', rekao je.

Predsjednik Odbora za Ustav Vladimir Šeks na Lekine je prigovore uzvratio da je upravno SDP 2002. izmjenama Ustavnog zakona o Ustavnom sudu propisao da se na plenarnu sjednicu ide s užom listom kandidata, iako je on (Šeks) u ime tada oporbenog HDZ-a predlagao da na saborsku raspravu idu svi kandidati.

'Procedura izbora sudaca Ustavnog suda provedena je na najdemokratskiji i najtransparentniji način', poručio je Šeks.

Zastupnici su kratko raspravili i prijedlog predsjednika države Stjepana Mesića da Branko Hrvatin bude izabran na još jedan mandat na čelu Vrhovnog suda, prijedlog da se Zdenko Ljevak na vlastiti zahtjev razriješi članstva u Programskom vijeću HRT-a, te Izvješće o učincima provedbe Zakona o otocima u 2008.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi