SIGNALI IZ VARAŽDINA

HNS i HDZ zajedno protiv gospodarskih mjera Vlade

29.10.2013 u 11:56

Bionic
Reading

Jako mi je drago to da HNS, glavni koalicijski partner SDP-a, u Hrvatskom saboru proteklih mjeseci diže glas protiv 90 posto gospodarskih mjera aktualne Vlade, naglasio je saborski zastupnik Domagoj Ivan Milošević nakon skupa 'Obrtnici - kako dalje i bolje' koji je u Varaždinu organizirala Natalija Martinčević, saborska zastupnica HNS-a i članica saborskog Odbora za gospodarstvo

Uz saborske zastupnike HDZ-a i HNS-a, o prijedlogu Zakona o obrtu i stanju obrtništva na skupu održanom u Varaždinu govorili su predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec, zatim Drago Jakovčević s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu te predstavnici obrtnika iz Varaždina i Varaždinske županije. Skupu nije bio nazočan nitko iz Ministarstva poduzetništva i obrta.

'Ovaj izostanak je očekivan, iako ne znam gdje bi trebao biti predstavnik Ministarstva ako ne ovdje, gdje se govori o obrtništvu. Takvo ponašanje ne čudi jer u zadnje vrijeme sve češće vidimo da se SDP-ov dio Vlade zatvara u sebe i zato nema komunikacije. Jednostavno, kada nemaju odgovore, onda se ne pojavljuju i ne razgovaraju čak ni s onima zbog kojih postoje', ustvrdio je Milošević.

Nakon izlaganja sudionika i rasprave zaključeno je da se Zakon o obrtništvu kakav predlaže Ministarstvo poduzetništva i obrta mora zaustaviti i poboljšati.

'Željeli smo iz Varaždina, grada obrtništva, poslati jasnu poruku Vladi RH ne samo o prijedlogu Zakona o obrtništvu, koji je bio povod našem okupljanju, već i o cjelokupnom obrtništvu. Kako bi se pronašla najbolja rješenja za opstanak i budućnost hrvatskog obrtništva, treba ustrojiti radnu skupinu od predstavnika resornih ministarstava, ali i saborskih zastupnika te svakako obrtnika', naglasila je Martinčević.

Nazočni su se složili da se HOK mora reformirati, odnosno približiti obrtnicima kojima treba davati kvalitetnije usluge, ali da je opstanak obrtničke komore neupitan.

'Obrtnička komora postoji 160 godina i ne možemo je ukidati preko noći, tim više što nemamo alternative, odnosno nekoga tko bi uime obrtnika pregovarao s Vladom i ministarstvima', ustvrdila je Martinčević, a Milošević je dodao da je 'lako rušiti, a teško graditi, što ne vrijedi samo za HOK koji ima niz zadataka bitnih ne samo za obrtništvo, nego i šire'.

Okupljeni su zaključili i da bi trebalo još jednom preispitati odluku Vlade prema kojoj bi od 2015. i obrtnici trebali plaćati PDV odmah, a ne po naplati potraživanja.

'Potpuno je pogrešna odluka Vlade da obrtnici odmah plaćaju PDV, a ne po naplati računa, jer na taj način zapravo u ovoj teškoj situaciji financiraju ionako preskupu državu. Štoviše, treba se ugledati na mnoge europske zemlje koje su tijekom krize uvele plaćanje PDV-a po naplati za male poduzetnike s prihodom do 500 tisuća eura', ustvrdio je Milošević.

Zaključeno je također da treba osmisliti cijeli paket gospodarskih i strukturnih reformi za pomoć obrtništvu koje je u Hrvatskoj na izdisaju.

'Kao saborska zastupnica HNS-a poduzet ću sve što je u mojoj moći da promijenimo prijedlog Zakona o obrtništvu u korist obrtnika. Ministarstvo poduzetništva i obrta trebalo bi prihvatiti naš poziv na dijalog jer ništa ne tražimo ultimativno, nego da zajedno pronađemo najbolja rješenja za obrtnike', naglasila je Martinčević.

Milošević je dodao kako mu je jako drago to da HNS, glavni koalicijski partner SDP-a, u Hrvatskom saboru proteklih mjeseci diže glas protiv 90 posto gospodarskih mjera aktualne Vlade, pa i onih vezanih uz obrtništvo.

'Tu smo od početka bili na istoj strani, a sve češće i o drugim pitanjima, kao što je protivljenje novim porezima i povećanju postojećih. Porezna opterećenja prešla su maksimum i za poduzetnike i za građane te se trebaju smanjivati kako bi se pridonijelo oporavku i gospodarskom rastu, čiji je izostanak ključan problem aktualne vlasti. Nema otvaranja novih radnih mjesta i broj nezaposlenih raste, što nije posljedica samo otpuštanja nakon završetka turističke sezone', upozorio je saborski zastupnik HDZ-a.