TKO ĆE RADITI

HND traži zamzravanje otkaza na Hrvatskom radiju Karlovac

18.05.2015 u 15:18

Bionic
Reading

Karlovačko-ogulinski ogranak Hrvatskog novinarskog društva uputio je u ponedjeljak otvoreno pismo karlovačkom gradonačelniku Damiru Jeliću, predsjedniku Skupštine Hrvatskog radio Karlovca te zatražilo da se očituje o planovima za jedinu preostalu medijsku kuću u vlasništvu Grada Karlovca

S tim u vezi HND traži da se zamrznu započeti otkazni rokovi dok se zainteresiranoj javnosti ne predoče konkretni planovi, jer se podkapacitiranjem HRK-u onemogućava opstanak, a realne uštede za proračun nema, budući se se višak zaposlenika upošljava na izmišljenim radnim mjestima u gradskim tvrtkama.

Predsjednik HND-a Saša Leković je u izjavi za Hinu rekao da u cijelosti stoji iza priopćenja ogranka Karlovac-Ogulin.

'Proces restrukturiranja treba biti transparentan i jasan te ćemo zajedno zatražiti prijem kod gradonačelnika Jelića i pokušati pronaći što kvalitetnija rješenja', rekao je Leković.

Priopćenjem koje su potpisali predsjednik ogranka Vedran Gvožđak i zamjenik Damir Kundić kritizira se desetomjesečni proces 'restrukturiranja gradskih medija' koji izgleda kao da mu je 'cilj ugasiti gradske medije'.

'Proces je započeo u srpnju 2014. godine odlukom Gradskog vijeća o pripajanju Karlovačkog tjednika Hrvatskom radio Karlovcu, koji od tada djeluje kao jedna gradska tvrtka u kojoj se proizvodi radijski program, tjedne novine i web portal. To je u suštini potpuno legitimno, no financijska konsolidacija je krenula otkazivanjem ugovora honorarnim suradnicima i otkazima fotoreporterima, djelatnici u administraciji, pomoćnici glavnog urednika, kasnije radijskom tehničaru, jednoj novinarki, a najnoviji val, koji još uvijek traje, zahvatio je urednika, novinara, spikericu/voditeljicu i djelatnika u marketingu', piše u priopćenju.

Konkretno, tvrtka koja je u trenutku spajanja imala dvadesetak stalno zaposlenih sada broji devet djelatnika pa HND javno pita misle li 'autori restrukturiranja' da bi troje novinara mogli kvalitetno odrađivati zadatke – proizvoditi atraktivan radijski sadržaj, imati ažuran i kvalitetan portal i još k tome tjedno izdavati kvalitetne novine, privlačne čitateljima.

Karlovački ogranak HND-a pita Jelića misli li da je to dovoljna kadrovska ekipiranost te kako će se ispunjavati radni zadaci u trenucima kad neki od djelatnika odu na godišnji odmor ili na bolovanje.

Pitanje je i kakva je to ušteda za proračun kada se zna, tvrde Gvožđak i Kundić, da se kadrovi otpušteni na HRK-u zbrinjavaju 'izmišljanjem' radnih mjesta u drugim gradskim tvrtkama, gdje im plaće posredno ili neposredno idu opet iz iste gradske kase.

'Nameće se pitanje nije li logičnije onda plaćati ljude da rade novinarski posao za koji su kvalificirani i u kojem imaju iskustva i znanja, nego ih seliti na izmišljene pozicije u drugim tvrtkama, gdje im također treba osigurati plaću', stoji u pismu.

Sve skupa, zaključak je pisma, sugerira da bi posljednji potezi mogli biti tek alibi i igrokaz za konačno ukidanje gradskih medija, sve u nikad težim vremenima za novinarstvo u Karlovcu i Karlovačkoj županiji, gdje je u proteklih desetak godina u medijima zaposlenje izgubilo više od pedeset novinara.

HRK i njemu pripojen Karlovački tjednik u vlasništvu su Grada Karlovca, Karlovačke županije i nekoliko karlovačkih gradskih tvrtki.