TRANSFER NA NOVU

Hloverka ne mora platiti 30.000 eura HRT-u

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Hloverka Novak Srzić nepravomoćno je dobila spor protiv HRT-a kojem neće morati platiti 221.141 kunu odštete jer je u siječnju 2007. dala otkaz i otišla raditi na konkurentsku Novu TV

Zagrebački Općinski građanski sud presudio je da se tužba HRT-a protiv njihove još visokopozicionirane zaposlenice odbija, pa Hloverka nije dužna platiti penale od 25.000 eura zbog kršenja ugovora o radu prema kojem se nije smjela u roku od godinu dana od prestanka rada na HRT-u zaposliti kod konkurencije, piše Večernji.hr

Neće morati platiti ni 36.580 kuna odštete, koliko je HRT tražio zato što je samovoljno prestala voditi i uređivati 'Otvoreno', jer sud smatra da je to učinila u dogovoru s poslodavcem koji je ubrzo angažirao druge osobe. Samo zato što je otkazala ugovor o radu s HRT-om 2007, čemu se, napominje sud, M. Galić nije protivio, ne znači da je samovoljno prestala uređivati tu emisiju. Presuda je ljetos objavljena u Palači pravde, no obrazloženje je napisano nedavno, a sadržaj i izreka presude dosad nisu objavljeni.

Kako je Hloverka dobila spor iako je potpisala da će platiti penale u slučaju odlaska u konkurentsku kuću? Iz obrazloženja proizlazi da odredbe o plaćanju ugovorne kazne nisu bile dobro pravno sastavljene, a ni tužba potkrijepljena valjanim dokazima. Nije za sud sporno to što je Hloverka prestala raditi na HRT-u zbog odlaska na Novu TV jer:

'Sud smatra da ugovorena zabrana tržišne utakmice – zabrana rada u konkurentskoj kući u roku od godinu dana od prestanka rada na HRT-u – ne obvezuje Novak Srzić da plati penale jer se s radnikom ne može ugovoriti opća zabrana zaposlenja u djelatnosti poslodavca. To bi bilo protivno ustavnom pravu na rad i slobodu rada.

Čak i kad je takva zabrana rada ugovorena, ona radnika ne obvezuje osim u slučaju zaštite opravdanih poslovnih interesa poslodavca. Po Zakonu o radu, zabrana tržišne utakmice ne obvezuje zaposlenika ni u slučaju kada poslodavac nije preuzeo obavezu da će radniku za vrijeme zabrane isplaćivati polovicu plaće, a to HRT nije napravio', piše u obrazloženju presude.

Urednica Informativnog programa HTV-a Hloverka Novak Srzić danas je gotovo cijeli dan bila na pretragama u poliklinici Sunce. U kratkom telefonskom razgovoru samo je zamolila da se za sve informacije obratimo njezinu zamjeniku ili da pričekamo ponedjeljak. Rekla je da nema nikakvih podataka o presudi i ishodu tužbe koju je protiv nje podnio HTV.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi