DENIS LATIN OTVORENO

'Hloverka na HTV-u brine za miran san vladajućih'

Bionic
Reading

O ukidanju 'Latinice', jedne od najgledanijih i najutjecajnijih televizijskih emisija na prostoru bivše Jugoslavije, te o stanju na Hrvatskoj televiziji, bez dlake na jeziku progovorio je njezin pokretač, urednik i voditelj Denis Latin. On je prozvao bivšu šeficu Hloverku Novak-Srzić da je svojim prorežimskim pristupom uništila Hrvatsku televiziju

U razgovoru s našim dopisnikom Goranom Flauderom u emisiji 'Karte na stol' Osječke televizije – iznimno snimljenoj u studiju zagrebačke TV Jabuka (bivšem OTV-u) – Latin je prvi put otkrio kakvim je sve opstrukcijama u pripremi emisija bio izložen posljednje tri godine, zašto su i kako stradavali njegovi suradnici te zbog čega misli da je donesena odluka o ukidanju 'Latinice', kao i prestanku emitiranja niza drugih profiliranih autorskih emisija s kritičkim odnosom prema vlasti i aktualnim društvenim problemima.

Priznao je i vlastite pogrešne procjene uloge aktualne direktorice programa, Hloverke Novak-Srzić, u zaštiti profesionalnih novinarskih standarda te razloge sukoba s bivšim ravnateljem HRT-a, Vanjom Sutlićem.

HND osudio ukidanje Latinice

Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva, Zdenko Duka, oštro je osudio ukidanje 'Latinice' i nekoliko drugih autorskih emisija, ocijenivši kako se takvim politikantskim i cenzorskim činom bez presedana nastoji ugušiti svaka javna kritika i pripremiti teren za predstojeće parlamentarne izbore. Ogranak HND-a na HTV-u poslao je domaćoj i međunarodnoj javnosti 'očajnički apel za pomoć i spas posljednjih ostataka Hrvatske radiotelevizije kao javnog servisa i javnog medija', ocijenivši programsko i poslovno upravljanje javnom televizijom katastrofalnim i neprofesionalnim, zbog čega HTV gubi vjerodostojnost, ozbiljnost i povjerenje gledatelja.

Latin je istaknuo da je 'Latinica' u vrijeme Mirka Galića imala apsolutnu slobodu i tehničku podršku. Dolaskom Vanje Sutlića 2007, već nakon pola godine počele su opstrukcije, i to na način da im je spriječeno nam poboljšanje tehničkih uvjeta rada, kao što je, primjerice, uvođenje nove scenografije. 'Sve su to Sutlić i glavna urednica (Hloverka Novak-Srzić - op. a.) spriječili. Bili smo izloženi strašnim pritiscima, koji su kulminirali zadnjih pola godine, naročito dva mjeseca nakon uhićenja bivšeg premijera Ive Sanadera. Vrlo često za vrijeme snimanja imali smo razne diverzije koje su organizirali naši nadređeni. Nismo mogli ići na putovanja, morali smo plaćati gostima putovanja, večere, ručkove', kazao je Latin.

Zbog takvih uvjeta rada i pritisaka te otkazivanja suradnje suradnicima, 'Latinica' se počela raspadati, a sve se to, objasnio je, odrazilo i na kvalitetu emisije.

Latin je izrazio bojazan da će uskoro biti ugašene emisije 'Hrvatska uživo' i 'Nedjeljom u 2', budući da je, istaknuo je, svaka emisija na HTV-u koja je imala kritičku riječ prema stanju u društvu i politici smaknuta.

'Na taj način se stvaraju uvjeti za predstojeće parlamentarne izbore u kojima neće biti moguće kritizirati vladajuću stranku. U 'Latinici' smo u rujnu otvorili taj proces o aferama Ive Sanadera, a kasnije je došlo do njegova uhićenja. Predsjednik Josipović je rekao da je riječ organiziranom zločinačkom pothvatu u vrhu vlasti. Dakle, kad je korupcija u pitanju, posla ima još. Postoje još neki ministri o čijem bi se radu i sudjelovanju u korupciji dalo govoriti. Također, postoje neki visoki državni dužnosnici čiju bi odgovornost za ratne zločine trebalo istražiti', pojasnio je Latin.

Povodom zabranjene 'Latinice' na temu 'Je li rat bio dogovoren?' u kojem bi se o ratnim zbivanjima govorilo u kontekstu organizirane pljačke koja se je za vrijeme rata ili zahvaljujući njemu dogodila, rekao je da vladajućima definitivno pred izbore ne trebaju emisije na tu temu. Latin je ocijenio da HDZ-u, koji je toliko načet korupcijskim aferama, sada ne treba dokaz da je rat bio dogovoren. 'HDZ je uglavnom dobivao glasove od populacije koja je sudjelovala u ratu. Mislim da bi im to sada bilo previše. Ako nisam u pravu, neka me demantiraju, pa neka puste da ta emisija ide', kazao je

Požalio se da se na HTV-u ljude koji iskazuju svoja stajališta koja imaju veze s društvenim 'problemima miče na neke druge pozicije i stavlja sa strane ili na čekanje'.

Problem je što su i političari ranije mogli izreći otvoreno svoja stajališta, a sad ni to nije moguće. Na neki način i njima je zabranjeno nastupanje na televiziji. Sada je ostao samo 'Dnevnik'. Ne bih se iznenadio da i s 'Dnevnikom' nastanu nekakve rošade na način da ni tog i takvog 'Dnevnika' više ne bude. Ide se na uništavanje temeljnog supstrata javne televizije i njezine misije da mora kritizirati sve društvene pojave i političke procese na način da se stavlja u poziciju najšire javnosti tako da brani javni interes', zaključio je Latin.

Izrazio je bojazan da su u posljednje četiri godine potrošene samo za uništavanje programa Hrvatske televizije u svakom pogledu. Istaknuo je da su se među 400 otpuštenih honoraraca u svrhu racionalizacije troškova našli najkvalitetniji ljudi. Sve je to učinjeno, smatra Latin, s ciljem smanjenja gledanosti i pogodovanja komercijalnim televizijama.
'Garniture od 2007. do danas rade samo na uništavanju javne televizije', smatra Latin. Među onim rukovoditeljima na HTV-u koje je prozvao za uništenje javne televizije posebno je naveo Hloverku Novak-Srzić, aktualnu direktoricu Informativnog programa.

'Hloverka mi je kao osoba simpatična, a pokazalo se da se ljudi najčešće ne mijenjaju. Ona je, naime, ostala i dalje čovjek režima. Ona je režimski novinar koji brine da oni na vlasti imaju mir san. Takvom njezinom politikom i politikom ostalog rukovodstva srušena je cijela televizija', zaključio je Latin.

Latin otvoreno o HTV-u