POBJEDA ZELENIH

Hitleru ukinut status počasnog građanina Amstettena

29.05.2011 u 08:00

Bionic
Reading

Austrijski gradić Amstetten nedavno je odlučio ukinuti titulu počasnog građanina Adolfu Hitleru. Inicijativa je došla od Zelenih, koje su podržali ostali, a gradski zastupnici ekstremno desne Slobodarske strane (FPO) jedini su bili suzdržani pri glasanju

Stara doskočica glasi kako je Austrija odlično prošla: cijeli svijet misli da je Ludwig van Beethoven Austrijanac, a Adolf Hitler Nijemac, iako je istina baš obratna. Rođeni Austrijanac, Hitler je svojedobno u svojoj domovini, nakon pripajanje Njemačkoj, dočekan ekstatično, a u tom razdoblju, između 1938. i 1945, Fuehrer je i masovno proglašavan počasnim građaninom u austrijskim gradovima.

Trenutačno je Hitler počasni građanin u gradićima Waidhofen am Ybbs, Kufstein i Schlalchen, a proteklih godina tu titulu oduzeli su mu odlukom gradskog vijeća u Rohrmoosu, Puchenstubenu, Leibnitzu i Haslachu.

Gradić Amstetten ove godine slavi čak 900 godina postojanja, no taj jubilej je uprljan činjenicom da se nitko iz gradskih vlasti donedavno nije sjetio oduzeti Hitleru titulu počasnog građanina. Toga se sjetio novi vijećnik Zelenih, 21-godišnji Raphael Lueger, koji nije mogao vjerovati da je jedan od najgorih zločinaca svih vremena u njegovom gradu još u elitnom društvu počasnih građana.

Lueger je zatražio i da se ta titula oduzme i Paulu Scherponu, lokalnom političaru koji je preminuo 1970. godine. Scherpon je inače bio ugledni član austrijskih socijaldemokrata, no mladi političar Lueger se poziva na Scherponovo pismo iz 1944. u kojem se vidi da je indirektno sudjelovao u progonu Židova.

Gradonačelnik Amstettena Herbert Katzengruber (SPO) želi da točnu ulogu Scherpona istraže povjesničari prije nego što ga se izbaci s liste počasnih građana, jer postoje indicije da je tijekom Drugog svjetskog rata Židovima i pomagao.

Sumnje u vezi Adolfa Hitlera, naravno, nema, te je gradsko vijeće Amstettena u utorak navečer odlučilo oduzeti mu titulu počasnog građanina. Pravno gledajući, taj status se gubi smrću osobe koja ga je dobila, no Katznegruber je istaknuo da se ovom odlukom želi poslati jasna poruka. Zanimljivo je da su jasnu poruku poslali i zastupnici ekstremno desne Slobodarske stranke (FPO).

Dok su svi ostali vijećnici glasali za prijedlog mladog političara Zelenih Raphaela Luegera, da se Hitleru oduzme davno dodijeljena titula počasnog građanina, pet vijećnika FPÖ-a bilo je suzdržano.