JANEZ JANŠA:

'Histerija će se brzo smiriti, a pad vlade bio bi poguban'

11.01.2013 u 13:33

Bionic
Reading

Slovenski premijer Janez Janša izjavio je u petak da njegova vlada normalno djeluje i da očekuje brzo smirivanje 'histerije' nastale nakon objave izvješća protukorupcijske komisije o njegovu neprijavljenom imovinskom stanju, zbog čega se pojavljuju zahtjevi za Janšinom ostavkom

'Vlada djeluje i rješava probleme, pred nama su nove zadaće za poboljšanje stanja u državi, a primamo i izraze potpore iz zemlje i Europe', rekao je Janez Janša u razgovoru koji je s njim u petak objavio informativni portal slovenskog Telekoma.

'Vjerujem da je moguća brza stabilizacija političkog stanja, da će se sadašnja histerija brzo smiriti, a vlada nastaviti rješavati nagomilane probleme u okviru sadašnje ili slične stranačke koalicije', dodao je.

Janša je zanijekao tvrdnje iz protukorupcijskog izvješća da je kao visoki dužnosnik bio u konfliktu interesa te da raspolaže imovinom čije podrijetlo u postupku pred komisijom nije znao objasniti te ih nazvao pokušajem diskreditacije i linča iz 'povijesne ropotarnice' kakve je tijekom svoje političke karijere doživljavao od ljevice i političkih protivnika.


'Nije slučajno da je nalaz komisije na koji nisam imao mogućnost prigovora pojavio nakon godine dana djelovanja ove vlade koja je donijela ključne zakone za stabilizaciju prilika u državi', rekao je Janša, dodajući kako vjeruje da je izvješće komisije prije same objave dobilo i politički 'pečat' onih političkih i interesnih skupina koje se protive reformama i stabilizaciji slovenskih javnih financija i programu gospodarskog oporavka.

Prema Janšinim riječima, eventualni pad njegove vlade i prijevremeni izbori izazvali bi rušenje slovenskog kreditnog rejtinga na međunarodnim financijskim tržištima, a posljedice bi najviše osjetili građani kroz pad standarda, odnosno uvjeta života.

U vezi stajališta nekih stranaka u petočlanoj vladajućoj koaliciji koje dopuštaju mogućnost formiranja tehničke vlade kojoj Janša ne bi bio na čelu, premijer je rekao da njegova vlada ne može biti talac 'osobnih ambicija' te da predsjednika parlamenta Gregora Viranta u zahtjevu za Janšinom ostavkom ne vode načelni razlozi nego želja da na Janšino mjesto dođe netko drugi.

Virant je predsjednik Građanske liste (GL), jedne od pet stranaka u Janšinoj koaliciji desnog centra. Njegova će stranka u subotu odlučivati o tome što učiniti nakon što Janša nije uvažio Virantov prijedlog da dade ostavku i omogući sastavljanje nove koakicije ili tehničke vlade. Eventualnim odlaskom Građanske liste iz koalicije, Janšina vlada bi ostala bez parlamentarne većine. Građanska lista ima osam zastupnika, a cijela sadašnja koalicija pet stranaka u 90-članskom parlamentu ima 50 zastupnika.