UNOSNI GOVORI

Hillary i Bill Clinton u osam godina zaradili 140 milijuna dolara

01.08.2015 u 09:41

Bionic
Reading

Demokratska predsjednička kandidatkinja Hillary Clinton i njezin suprug, bivši američki predsjednik Bill Clinton u petak su podnijeli izvješće koje pokazuje da su u posljednjih osam godina zajedno zaradili 140 milijuna dolara

Na to su platili razne poreze u iznosu od 43 milijuna dolara, a u humanitarne svrhe donirali gotovo 15 milijuna dolara.

U 2013. Clintoni su samo od govora zaradili ukupno 22,85 milijuna dolara, od čega Hillary 9,68 milijuna, a njezin suprug 13,17 milijuna.

Demokratska kandidatkinja većinu je svojih govora naplaćivala 225.000 dolara i više, a bivši američki predsjednik od 125.000 do 750.000 dolara, piše u izvješću.

Izborni stožer Hillary Clinton podatke je objavio u skladu s obvezom o transparentnosti prihoda.

"Prošla sam dugi put od vremena kada sam kucala od vrata do vrata, skupljajući novac za zakladu za djecu i zarađivala 16,500 dolara kao mlada profesorica prava u Arkansasu. To dugujem prilikama koje nam nudi Amerika", napisala je Clinton u priopćenju.

Kandidatkinja za predsjednicu nastoji odgovoriti na kritike o nemoralnosti i nepoštenju koji su se pojavili nakon njezina kontroverznog korištenja privatne elektroničke pošte čime je prekršila saveznu odredbu koja nalaže da se sva prepiska vladinih dužnosnika mora sačuvati u arhivi State Departmenta.

Tijekom četverogodišnjeg razdoblja na čelu američke diplomacije, Clinton nije imala službenu e-mail adresu, a njezini pomoćnici nisu ništa učinili da bi prepisku s privatnog računa sačuvali na serverima State Departmenta.

Po istraživanju sveučilišta Quinnipiac provedenom prošli tjedan, 57 posto birača smatra da Clinton nije poštena političarka ni osoba od povjerenja.