nevjerojatno

Spašavao ga HGSS, a on kaže: U Ukrajini šećem po planini u japankama

15.09.2023 u 22:42

Bionic
Reading

Hrvatska gorska služba spašavanja iz Makarske podružnice u četvrtak popodne zaprimila je poziv o izgubljenom mlađem stranom državljaninu na Biokovu.

Kada su spašavatelji došli do njega, utvrdili su da se nalazi na izrazito nepristupačnoj lokaciji kuloar Potočine ispod Bukovca, te da je pretrpio ozljede. Za sigurno spuštanje unesrećenog do prvih kuća, bilo je potrebno savladati oko 550 metara visinske razlike.

U akciji spašavanja sudjelovalo 15 spašavatelja te da je zbog izazovnih i opasnih uvjeta, posebice tijekom noći, dio spašavateljske ekipe prespavao na Biokovu.

U RTL Danas se uživo javio pročelnik HGSS-a Makarske, Ante Kukavica koji je opisao detalje akcije koja je trajala 18 sati.

"Sinoć smo dobili dojavu o mladiću koji se izgubio najprije na Biokovu, pa je prošao pored table upozorenja da se tu ne ide, pritom je još bio u japankama i završilo je kako je završilo, da ga je trebalo spašavati cijelih 18 sati", rekao je.

Dodao je da zbog tehničkih razloga helikopter nije mogao doći. Ukrajinac je bio iscrpljen i dehidriran te u stanju šoka kada su a našli. 'Prava je sreća da je ostao živ', naglašava.

Pomalo bizaran detalj u cijeloj priči je činjenica da Ukrajinac nije svjestan greške i težine onoga što je napravio.

'Rekao nam je da je šetao po planinama u Ukrajini u japankama, ali to Biokovo niti može primiti niti podržava', otkrio je Kukavica.