sretan kraj

HGSS objavio detalje i fotografije iz potrage za ocem i sinom koji su nestali u Velebitskom kanalu

11.07.2022 u 14:50

Bionic
Reading

Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanje na moru (MRCC Rijeka) od subote navečer koordinirala je traganje za dvjema osobama, ocem i maloljetnim djetetom, nestalima tijekom rekreativnog veslanja Velebitskim kanalom

Članovi riječkog HGSS-a detaljno su opisali na svojoj stranici na Facebooku iznimno zahtjevnu akciju spašavanja oca i sina, njemačkih državljana koji su nestali tijekom rekreativnog veslanja Velebitskim kanalom.

Objavu prenosimo u cijelosti.

Akcija uvala Smokva – 10. srpnja 2022.

Poziv u pomoć zaprimamo od MRCC-a Rijeka preko Županijskog centra 112 oko 10.50. Saznajemo da se radi o dva nestala strana državljanina, ocu i djetetu koji su se prethodni dan u vjetrovitim uvjetima uputili daskom za veslanje (tzv. Stand Up Paddle) iz Klenovice na otok Krk.

Pri zaprimanju poziva saznajemo da su ranijom pretragom obalnog područja službenici Lučke kapetanije u uvali Smokva južno od Vrbnika pronašli veslo i dasku. Položaj pronađene opreme indicirao je da je ona svjesno izvučena na obalu, što je upućivalo na to da se unesrećeni potencijalno nalaze na otoku.

Odmah po pozivu na teren izlazi 18 članova HGSS-a stanice Rijeka s pet interventnih i vozilom quad te dva potražna psa. Upućuju se na najbližu vozilom dostupnu točku iznad uvale Smokva, u kojoj stacioniraju zapovjedno vozilo. Kako se radi o vrlo nepristupačnom i strmom terenu i s obzirom na veliko područje pretrage, za traganje su mobilizirani i dodatni resursi, vanjski suradnik (vodič potražnih pasa) s potražnim psom, te je pokrenuta potraga iz zraka helikopterom HRZ-a, upućenim iz vojne baze Divulje s tročlanom ekipom dežurnih letača spašavatelja HGSS-a.

Dolaskom na teren timovi su upućeni u pretragu te je oko 15 sati jedan od potražnih timova na terenu pronašao unesrećene. Oni su u dobrom zdravstvenom stanju te su u mogućnosti samostalno nastaviti kretanje. Ocu koji nije imao obuću dane su gojzerice, nakon čega su se uputili do najbliže brodicom pristupačne uvale, u kojoj je unesrećene preuzela brodica Lučke kapetanije. Transportirani su u Novi Vinodolski te predani vozilima Hitne medicinske službe, čime je ova akcija završila oko 16.20.