UBOJSTVO HARIRIJA

Hezbolah optužio Izrael za članak u Spiegelu

26.05.2009 u 08:19

Bionic
Reading

Čelnik Hezbolaha optužio je Izrael da stoji iza izvješća njemačkog tjednika Der Spiegel u kojem se ubojstvo bivšeg libanonskog premijera Rafika Haririja 2005. povezuje s Hezbolahom.

Šeik Hasan Nasrallah ocijenio je kako je članak u tjedniku Der Spiegel "vrlo, vrlo opasan" i da je objavljen kako bi potaknuo sukobe između libanonskih šijita i sunita. Hezbolah je članak objavljen u Spiegelu za ovaj tjedan odbacio ustvrdivši da je temeljeno na fabrikacijama.

Za ubojstvo Haririja mnogi su optuživali Siriju koja je dugo dominirala libanonskom politikom a Sirija je zanijekala da je upletena u atentat izvršen 14. veljače 2005. kad je u eksploziji bombe u Bejrutu uz bivšeg premijera Haririja poginulo i 22 ljudi.

Nakon posebne istrage UN-a za ubojstvo je potkraj 2005. godine optužena sirijska objavještajna služba i visoko rangirani libanonski dužnosnici. Uhićena su četiri osumnjičenika, ali ključni dokazi nikad nisu nađeni i posebni sud UN-a oslobodio ih je u travnju 2009. godine.

Spiegel tvrdi pozivajući se na izvore bliske međunarodnom sudu koji vodi istragu o ubojstvu da je atentat proveo Hezbolah a ne Sirija. Nasrallah je svoj komentar dao na skupu u južnom Bejrutu u ponedjeljak navečer.