DIREKTORSKI REKET

HEP radove Enjingiju naplatio s 1.000 butelja

11.08.2009 u 10:21

Bionic
Reading

Poznati požeški vinar Ivan Enjingi platio je izmjenu kabla niskonaponske mreže na svom imanju u Venju umjesto novcem buteljama vrhunskog vina. Radove je izveo Operator distribucijskog sustava d.o.o., požeške Elektre u sastavu Hrvatske elektroprivrede. Ivan Enjingi potvrdio je za Jutarnji list da je radove doista platio vinom

Cijena kabla na niskonaponskoj mreži, dugog oko 800 metara, iznosila je bez  PDV-a oko 60.000 kuna. To znači da je Ivan Enjingi uslugu HEP-u platio s otprilike tisuću butelja vrhunskog vina.

Vinski putevi

Gdje je završilo vino nije poznato, no dvojica djelatnika požeškog HEP-a, koji su željeli ostati anonimni, tvrde da je dio vrhunskog vina završio u uredima uprave HEP-a u Zagrebu. 

Slavko Perić, direktor požeške Elektre, koja je u sastavu Hrvatske elektroprivrede, rekao je našem listu kako nije točno da je požeški vinar Enjingi platio izvođenje radova buteljama vina.

Perić je naveo da faktura za izvedena radove Enjingiju nikada nije poslana, ali nije mogao objasniti zašto HEP nije naplatio radove čija se ukupna vrijednost (zajedno s mjernim ormarićem i drugim materijalom) procjenjuje na oko 80.000 kuna.

Otkaz zviždaču

Radovi na imanju vinara Enjingija izvedeni su u prosincu 2005. godina, a način kako je HEP naplatio te radove isplivali su u predstavci koju je upravi HEP-a u Zagrebu uputio Ivica Kvesić, bivši poslovođa požeške Elektre. Kvesić je u međuvremenu dobio otkaz i smatra to odmazdom zbog upozorenja na nezakonitosti u poslovanju Elektre o čemu je sačinio predstavku i poslao je upravi HEP-a u Zagreb. O cijelom slučaju obaviješten je i predsjednik Uprave HEP-a, Ivan Mravak.

Naime, sindikat HES-a i Radničko vijeće Eleketre, nezadovoljni radom komisije koja je ispitivala navode iz predstavke Ivice Kvesića, o svemu su, u pisanom obliku, obavijestili Mravka, člana uprave HEP-a Stjepana Tvrdnića i direktora HEP-ovog Operatora distribucijskog sustava, Mišu Jurkovića

Naime, kada je predstavka Ivice Kvesića s pritužbama na rad direktora požeške Eletre, Slavka Perića, stigla u HEP, ovaj je formirao peteročlano povjerenstvo koje je trebalo ispitati sve navode o nepravilnostima, uključujući i slučaj plaćanja izvedenih radova na imanju vinara Enjingija.
Bez posljedica

Perić je međutim sastavio takvo povjerenstvo u kojem je bilo troje njegovih najbližih, njemu podređenih suradnika, pa su većinom glasova odbačeni svi Kvesićevi navodi o malverzacijama.

Na takav stav povjerenstva Upravi HEP-a u Zagrebu žalili su se sindikat HES-a i Radničko vijeće Eleketre, no nikakvih posljedica po direktora Perića nije bilo.