PLJUŠTE OPTUŽBE

'HE Senj i Hrvatske vode odgovorni za štete od poplava na području Otočca '

14.11.2015 u 18:54

Poplave u Gackoj dolini

Izvor: tportal.hr / Autor: Dražen Prša

Bionic
Reading

Smatramo da su konkretno Hrvatske vode i HE Senj odgovorni za nastalu štetu u Otočcu uslijed nedavnih poplava. Znamo da su bile velike količine padalina, no mislimo da one nisu dovele do takvog stanja što se tiče poplava, već drugi faktori. Znamo da je župan proglasio elementarnu nepogodu, mi smo osnovali komisiju za popis štete koja se upravo popisuje i nije malena', rekao je gradonačelnik Otočca Stjepan Kostelac na konferenciji za medije, kojoj su nazočili zamjenik gradonačelnika Nenad Janković, predsjednik Povjerenstva za praćenje provedbe mjera za zaštitu od poplava Ivan Baričević te članovi Milan Tomaić i Tihomir Šimunić

'Grad Otočac i kompletna Gacka dolina postali su akumulacijsko jezero za HE Senj i smatramo da se već duže vrijeme radi na tome da Gacko polje i Grad Otočac budu akumulacija HE Senja, što je nedopustivo. Čimbenici su svjesni da sjeverni krak rijeke Gacke nije funkcionirao, da se remont HE Senja obavljao u 10. mjesecu, što nije u skladu s njihovim Pravilnikom. Obveza HE Senj bila je upozoriti Grad Otočac, odnosno građane, na stanje koje je nastalo, međutim, ni HE Senj niti Hrvatske vode nisu upozorili na takvo stanje. Budući da HE Senj obavlja remont, količina vode preko Gusić polja nije mogla ići u hidrocentralu HE Senj i podigla se razina vode u cijeloj Gackoj dolini, što je dovelo do poplava kuća. Tome je pridonijelo i stanje s branom koja je napravljena u Švičkom jezeru bez građevinske dozvole i studije utjecaja na okoliš, jer je ona podignula razinu vode za jedan metar, a da stvar bude gora, ribiči su postavili mrežu, tako da je resa koja je bila na ogradi, dodatno podignula razinu vode koja nije mogla pravovremeno odlaziti u Švicu', kazao je gradonačelnik Kostelac.

Stava je da je i nefunkcioniranje sjevernog kraka Gacke veliki problem jer Hrvatske vode održavaju preko koncesionara taj krak koji se ipak nije održavao i tek kada je nastala poplava, došli su strojevi i pročistili ga. Ono što dodatno ovaj problem čini većim jest i podatak da se Povjerenstvo očitovalo i zatražilo od Hrvatskih voda i HE Senj sastanak, no do danas odgovor nisu dobili.

Svoj stav iznio je i zamjenik gradonačelnika Nenad Janković koji drži da su odgovorni ljudi koji su gospodarili jako loše hidrotehničkim objektima, u koje se godina nije ulagalo ni vodilo računa da se trebaju dovesti u adekvatno stanje. 'Na mnogim mjestima je sjeverni krak rijeke Gacke bio faktički začepljen, tako da kad je zatraženo od Stožera za zaštitu i spašavanje da se rastereti, već je naselje Biškupljak bilo poplavljeno', kazao je Janković te izrazio nezadovoljstvo što nitko od nadležnih nije odgovorio na pisana obraćanja Povjerenstva, ali i činjenicom da ni jedan inspektor nije izašao na teren, a pisano je članovima uprava i izvršnim direktorima na četiri mjesta u HEP-u i Hrvatskim vodama.

Predsjednik Povjerenstva za praćenje provedbe mjera za zaštitu od poplava Ivan Baričević upozorio je i na podatak da se dugi niz godina na području Gacke doline zatrpavaju ponori koji su služili za evakuaciju velikih voda iz Gacke. Sustavnim i planskim zatrpavanjem ponora dovedena je Gacka dolina u situaciju u kojoj je ona lonac u koji se skupljaju sve oborinske vode, sve izvorske vode rijeke Gacke i tako nam prijete ogromne poplave, drži Baričević te dodaje da je, prema Pravilniku o upravljanju sustavima, predviđen remont hidroenergetskog sustava HE Senj od 15. srpnja do 15. kolovoza, najkasnije do 1. rujna, što je bilo posljednjih 40 godina, a sada je remont obavljen u vrijeme velikih voda. Zbog toga je HE Senj kriva za poplave na području Gacke doline, dok je drugi problem neodržavanje korita, zatrpavanje ponora i nekvalitetno gospodarenje resursima, za što su odgovorne Hrvatske vode, kazao je Ivan Baričević.

S 14. studenog završeno je razdoblje za podnošenje prijava šteta od elementarne nepogode te slijedi izlazak Komisije za procjenu šteta na teren. Prema podacima Komisije, intervenirano je na 44 objekta, a o visini šteta za sada se ne može govoriti.

'Elementarne štete isplaćuje država. Pitanje je koliko je novca u državnoj blagajni i koliko će ljudima biti isplaćeno. Razmišljamo o privatnim tužbama protiv HE Senj i HrvatskE vodoprivrede', kazao je gradonačelnik Otočca Stjepan Kostelac