LIJEPA NAŠA SILOVANA

HDZ uveo puštanje himne na gradske sjednice, umalo i blagoslov

18.03.2013 u 08:48

Bionic
Reading

U sklopu izmjena Statuta Grada Makarske i Poslovnika o radu Gradskog vijeća, a na inicijativu HDZ-a koji u njemu ima većinu, ubuduće će sve sjednice Vijeća započinjati intoniranjem hrvatske himne. Odluka donesena potkraj prošlog tjedna u nacionalnim medijima je, zahvaljujući okupaciji prostora izjavama čovjeka s viškom milijuna i manjkom pameti, prošla nezamijećeno

Unatoč tome što je SDP tvrdio kako HDZ tim potezom želi biti veći i od pape Franje i predložio amadman po kojem bi se himnu trebalo puštati na sjednicama nakon ljetne i zimske pauze, jer tako je, tvrde, i u Saboru, HDZ je ostao tvrd u svom stavu i slušanje Lijepe naše domovine uz dosadašnje svečane prigode ići će uz svaku sjednicu. Odluka je izglasana većinom glasova svih vijećnika, uključujući i SDP-ove i HNS-ove, dok je protiv bilo dvoje članova socijaldemokrata.

Kroz raspravu na sjednici iskristaliziralo se da su osnovi razlozi za ovakav potez strah od EU babaroge, u koju sad žele na plaću od 7.000 eura poslati ‘gošću’ Ružu Tomašić, previše gledanja američkih filmova i surfanja po Wikipediji, ali i želja, kako je rekao Stjepan Eljuga (HDZ), da 'djeca himnu ne zaborave' premda ona sjednice gradskog parlamenta ni ne pohode.

‘Svako naše Gradsko vijeće je svečanost demokracije, a što se mene tiče, ja bih volio da se na Vijeće zazove i blagoslov’, kazao je Marko Ožić Bebekgradonačelnik Makarske, ali ova ‘briljantna’ ideja srećom nije shvaćena ozbiljno.

Zbog himne se kontaktirao Ured predsjednika i protokol Sabora, a u raspravi se od HDZ-ovca moglo čuti kako se u Kaštelima prije sjednice Vijeća intonira himna, dok je SDP uzvratio da je jedino gdje je poznato da se to tako radi Sjeverna Koreja.

Ideju za pojačavanje ‘domoljublja’ uoči sjednica dao je HDZ-ov Zvonimir Galićpoznat po prijedlogu iz 2007. godine kada je zatražio da se s Kačićeva trga ukloni ‘okupatorski’ mletački štandarac. Rečeno - učinjeno. Mlečani su odletjeli sa središnjeg trga, a gradonačelnik Ožić Bebek je dao postaviti ‘novi i ljepši’ stup s hrvatskim grbom na njemu.

Mjesec dana prije lokalnih izbora HDZ je u Makarskoj odlučio zaigrati na domoljubnu kartu, što je u gradu duhova najlakše.

Potpali se rasprava o himni, prirodno se nadoveže‘čiji je dida bio ustaša, a čiji partizan’ i zaboravi se da je HDZ-ovo držanje desnice na srcu obično značilo i drugu ruku u našem džepu.

Ali domoljublja nikad dosta jer s njim i problemi nestanu.

A u gradu bez kina, kazališta, informativnog ili kulturnog centra za mlade, pretjerane betonizacije, gdje se gosti potezanjem za rukav dovlače u apartmane, problema ima i previše.