PONIŠTENJE ODLUKE

HDZ traži smjenu vodstva gradske tvrtke Varkom

15.11.2016 u 13:22

Bionic
Reading

Varaždinski HDZ u utorak je zatražio opoziv članova Nadzornog odbora gradske tvrtke Varkom, a potom i pokretanje smjene direktora Vlade Vlašića, kojima zamjera poništavanje odluke o odabiru izvođača za projekt Aglomeracije Varaždin, te činjenicu da Varkom mora ponuđačima koji su se javili na taj natječaj i kasnije uložili žalbu isplatiti više od pola milijuna kuna

HDZ u priopćenju navodi da je uprava te tvrtke napravila veliki propust jer je, nakon raspisanog natječaja za projekt odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Varaždin - dogradnja i rekonstrukcija uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, odabrala ponuditelja izvođača radova iako je ponuda bila manjkava. Ističe da je odabrani ponuđač označio kao poslovnu tajnu podatke koji utječu na visinu operativnog troška, zbog čega je kasnije Državna komisija poništila postupak javne nabave i prihvatila žalbe ostalih ponuditelja, te naložila da im se isplati više od pola milijuna kuna.

Iz HDZ-a su zato od Nadzornog odbora zatražili da pokrenu pitanje odgovornosti uprave društva, što nije učinjeno, pa sada traže smjenu Nadzornog odbora. Pozivaju gradonačelnika Gorana Habuša, koji u Varkomu predstavlja grad kao većinskog vlasnika tvrtke, da na slijedeću sjednicu Gradskog vijeća hitno uvrsti točku o sazivanju Skupštine Varkoma, koja bi trebala raspraviti o projektu, ali i smijeniti postojeći i imenovati novi sastav Nadzornog odbora. Od tog novog Nadzornog odbora traže da pokrene smjenu direktora Vlašića, kojeg u toj stranci izravno krive za loše upravljanje tvrtkom i dovođenje u pitanje višemilijunskog projekta Aglomeracija Varaždin.

Inače, povjerenstvo tvrtke Varkom je posao Aglomeracije Varaždin dodijelilo izraelskom Tahal Consulting Engineers, unatoč određenim manjkavostima u ponudi. Nakon toga uslijedile su žalbe drugih ponuditelja, te odluka Državne komisije za kontrolu postupka javne nabave koja je poništila natječaj. Radovi na projektu Aglomeracije Varaždin, odnosno ponuda izraelske grupacije bila je oko 142 milijuna kuna, a riječ je o samo jednoj fazi projekta, koji je ukupne vrijednosti više od 800 milijuna kuna.