MINISTAR ARSEN BAUK

'HDZ se 2009. godine Vijeću Europe hvalio primjenom ćirilice'

21.11.2013 u 13:54

Bionic
Reading

Vlada je prihvatila peto izvješće o provedbi Europske povelje o regionalnim ili manjinskim jezicima, a ministar uprave Arsen Bauk u izlaganju je podsjetio na posljednje izvješće iz 2009. godine, kada se HDZ-ova vlada Vijeću Europe pohvalila slobodnom uporabom ćirilice u Vukovaru

'Vlada se u prosincu 2009. godine pohvalila Vijeću Europe da je Gradsko vijeće Grada Vukovara donijelo novi Statut kojim je uredilo slobodnu uporabu srpskoga jezika i ćiriličnog pisma u službenoj komunikaciji, javnim poslovima i samoupravnom djelokrugu Grada Vukovara', rekao je ministar uprave Arsen Bauk, očito s namjerom da upozori na veliku promjenu u stavu HDZ-a danas, kada je u oporbi.

Hrvatska to izvješće podnosi svakih nekoliko godina kao obveznica Europske povelje o regionalnim ili manjinskim jezicima. Njome se zemlje potpisnice obavezuju zaštititi i promicati regionalne ili manjinske jezike koji su često izloženi riziku minimaliziranja.

Premijer Zoran Milanović upitao je Bauka misli li da će to čuti 'onaj tko bi to trebao čuti', a potom dodao da se tome nada.

Na temelju analize prikupljenih podataka tijela državne uprave, za razdoblje od 2009. do 2011. godine, kao i za dio 2012. godine, za koje se podnosi izvješće o regionalnim i manjinskim jezicima, Hrvatska je učinila daljnji napredak u ostvarivanju programa zaštite i promicanja prava na uporabu regionalnih i manjinskih jezika, rekao je Bauk.