NEVJEROJATAN ŠLAMPERAJ JOŠ OD 1996.

HDZ-ovci Tuđmanova odličja braniteljima strpali u kutiju i zametnuli

10.07.2013 u 09:33

Bionic
Reading

Kad su čistili i bojili prostorije Općine Tovarnik, nakon što je izbornom voljom birača nezavisni kandidat zamijenio na vlasti HDZ, u uredu dugogodišnjeg tajnika, a poslije zamjenika načelnika Ivice Pinjuha pronađena je kartonska kutija sa 18 odličja koja je predsjednik RH Franjo Tuđman 28. svibnja 1996. dodijelio roditeljima poginulih hrvatskih branitelja, ali do danas nisu uručena, već su bila pohranjena u ladici i zaboravljena.

Uz odličja je pronađen i papir na kojemu je Ivica Pinjuh potpisom potvrdio da je 1. rujna 1998. preuzeo odličja. Ovim je zgrožen Branko Šimunić, branitelj iz Tovarnika, čija su tri brata, od kojih je najmlađi imao 17 godina, poginula u ratu, a među pronađenim su odličjima i tri koja je trebao primiti njihov otac. No umro je prije nego što je dobio odličja kojim su poginule sinove odlikovali Franjo Tuđman i hrvatska država, piše Večernji list

'Pozivam i bivšeg načelnika Marinka Belju kao predsjednika HDZ-a neka objasni zašto su to skrivali 15 godina. Morao je znati što se događalo. Mi koji smo izgubili svoje najmilije tražimo da se i Beljo i Pinjuh očituju o ovome i povuku iz političkog života', napisao je ogorčeni Branko Šimunić jer nakon operacije raka grla, što je također posljedica rata, ne može govoriti. Marinko Beljo, koji je danas predsjednik Općinskog vijeća Tovarnika, kaže da prvi put čuje za zaboravljena odličja za koja smatra da su svakako trebala biti uručena roditeljima poginulih.

'To je jako neugodna situacija. I ja sam bio branitelj i uvjeren sam da nitko namjerno nije sakrio odličja. U to vrijeme svi smo bili u progonstvu i pri preseljenju je vjerojatno ta kutija ostala negdje u ladici', kaže Marinko Beljo.