PESIMIZAM I DALJE VLADA HRVATSKOM

HDZ-ovci bili optimističniji za vrijeme Sanadera

25.04.2011 u 19:37

Bionic
Reading

Prema istraživanju koje je agencija IPSOS Plus napravila za Novu TV, pesimizam građana nije se smanjio, dapače, situacija je lošija nego prije mjesec dana. Osim tih podataka, vladajuće, a pogotovo premijerku Jadranku Kosor, ne može uveseliti podatak da su i sami birači HDZ-a bili u boljem raspoloženju za vrijeme vladavine njezinog prethodnika Ive Sanadera

Čak 84 posto građana misli da se zemlja ide u lošem smjeru, što je za četiri posto više nego mjesec dana ranije. Pokazalo je to najnovije istraživanje agencije IPSOS Plus za Novu TV, prema kojima u Hrvatskoj ima samo devet posto optimista, dok se sedam posto ne može odlučiti je li Hrvatska na dobrom ili lošem putu.

Nije iznenađujuće da po pesimizmu vodi oporba, i to SDP, čijih je 97 posto birača pesimistično. Pesimistični su i birači vladajućeg HSS-a također pesimistični. Naime, njih 90 posto misli da zemlja ide u lošem smjeru.

HDZ-OVCIMA BILO OPTIMISTIČNIJE ZA VRIJEME SANADERA

Premijerka Kosor ne može se pohvaliti ni optimizmom kod birača HDZ-a. Njih 57 posto, samo nekoliko mjeseci prije izbora, uvjereno je da zemlja ide u lošem smjeru.

Za usporedbu, u travnju 2007. godine 62 posto građana mislilo je da zemlja ide u lošem smjeru, ali je tada u odnosu na 2011. više od 50 posto birača HDZ-a mislilo da zemlja ide u dobrom smjeru. Pesimizam kod birača oporbe tada nije bio tako izražen, kretao se od 50 do 65 posto.

VLADINI POTEZI PROLAZE KOD HDZ-A, ALI NE I KOD DRUGIH

Već tri mjeseca zaredom Vlada ne može smanjiti neodobravanje građana ispod 70 posto, pa tako i u travnju 76 posto građana nije odobravao poteze Vlade, dok ih je 16 posto odobravalo. I dok 54 posto birača HDZ-a odobrava poteze Vlade, birači ostalih stranaka su pesimistični. S više od 90 posto prednjače birači SDP-a i HNS-a, a osam od deset birača HSS-a također je pesimistično.

Istraživanje uoči izbora 2007. pokazalo je da tada 62 posto birača nije odobravalo Vladine poteze, no da je njih 25 posto odobravalo rad tadašnjeg premijera Sanadera.