STRANAČKI KOLEGE PODIJELJENI

HDZ odlučuje o sudbini Jadranke Kosor

21.02.2013 u 15:40

Bionic
Reading

Predsjedništvo HDZ-a u središnjici stranke na Trgu žrtava fašizma, iza čvrsto zatvorenih vrata odlučuje o stranačkoj budućnosti Jadranke Kosor. Zahtjev da se protiv bivše predsjednice stranke pred Visokim časnim sudom pokrene stegovni postupak zatražila je zagrebačka organizacija HDZ-a

Uoči same sjednice, članovi predsjedništva nisu bili voljni davati izjave, pa su rječitiji jedino bili zamjenik predsjednika HDZ-a Drago Prgomet i jedan od potpredsjednika Božidar Kalmeta.

Dok je Kalmeta na pitanje treba li kazniti Jadranku Kosor odgovorio kako ne smatra da treba sankcionirati bilo koga zbog medijskih istupa, ali i ukazao kako stranka mora funkcionirati po načelu da, bez obzira na različita mišljenja koja u HDZ-u podupiru, stav stranke treba komunicirati na isti način.

'Mislim da se sve eventualne nesuglasice, nesporazumi trebaju rješavati dogovorom i kompromisom, a nikako izbacivanjem', rekao je Prgomet. Na konstataciju kako je i on bio meta kritika da istupa mimo vodstva stranke, Prgomet je rekao kako 'ne misli da je bilo tako'. 'Pluralizam mišljenja je nešto što treba njegovati u svakoj stranci, pa i u HDZ-u', smatra Prgomet.

Oleg Butković smatra da 'HDZ ima puno pametnijih i važnijih stvari o kojima treba raspravljati', ali je odbio 'na ulici govoriti' o eventualnim sankcijama protiv Jadranke Kosor. Predsjednik Kluba utemeljitelja HDZ-a Milan Kovač samo je kratko rekao: 'No comment.'

HDZ-ovom Visokom sudu časti već su prethodno stigli zahtjevi za sankcioniranje Jadranke Kosor, jer se procijenilo da svojim medijskim istupima nanosi štetu stranci. Stegovne mjere koje joj prijete kreću se od ukora, preko oduzimanja stranačke dužnosti do uvjetnog i bezuvjetnog isključenja iz stranke.

Osim o sudbini Jadranke Kosor, očekuje se da će Predsjedništvo HDZ-a raspravljati i o pripremama za predstojeći izvještajni sabor stranke, koji će se održati 9. ožujka te o izvješću s nedavne stranačke klauzure u Opatiji.