OGLASILA SE SREDIŠNJICA

HDZ: Nekima odgovara da se od Vukovara stalno radi grad-slučaj

21.08.2015 u 11:40

Bionic
Reading

Nakon što je vukovarsko Gradsko vijeće u ponedjeljak izmijenilo Statut tog grada i tako izazvalo burne reakcije, konačno se o cijelom slučaju oglasila i središnjica HDZ-a. Komentara na najnovije događaje u Vukovaru još nema premijer Zoran Milanović, kao ni predsjednica Kolinda Grabar Kitarović

U svojem priopćenju, HDZ se žestoko obrušio na vlasti u Srbiji, predsjednika Srpskog narodnog vijeća Milorada Pupovca, ali i dio vladajuće koalicije. Dužni nisu ostali ni, kako kažu, 'dežurnim aktivistima' i dijelu medija.

'Zahtjev srbijanske Vlade - predvođene premijerom Aleksandrom Vučićem i ministrom Aleksandrom Vulinom - da se raspusti vukovarsko Gradsko vijeće zbog nedavnih izmjena i dopuna Statuta Grada Vukovara, svjedoči da si službeni Beograd i dalje uzima pravo miješati se u unutarnja hrvatska pitanja te Vukovarkama i Vukovarcima, ali i svim građanima Republike Hrvatske nametati vlastita politička stajališta', kažu u HDZ-u, dodavši kako su si srbijanske vlasti nedavno 'uzele pravo Hrvatskoj nametati i spomendane koje bismo trebali obilježavati, izjednačavajući žrtvu i agresora'.

To što su neki izrazili svoje mišljenje da su izmjene Statuta protuustavne, u HDZ-u smatraju pritiskom na pravosuđe.

'Dio aktualne vladajuće koalicije - u suglasju s partnerom Miloradom Pupovcem i službenim Beogradom - uzima si, pak, pravo presuđivati da su izmjene i dopune Statuta Grada Vukovara protuzakonite i protuustavne što je flagrantni pritisak na neovisno sudstvo i pravosuđe. Kao što je to bila svojedobna tvrdnja premijera Milanovića da je 'u slučaju Perković - Mustač ionako nastupila zastara', kaže se u priopćenju HDZ-a.

U raspravi o Statutu Pupovac, tvrde u HDZ-u, manipulativno spominje i Jasenovac. 'Kao što si uzima pravo - u suglasju sa službenim Beogradom - u vlastitom glasilu rugati se hrvatskoj državnoj himni, ali i osporavati hašku oslobađajuću presudu za Oluju', stoji u priopćenju.

Dio, kako kažu, 'dežurnih aktivista', zajedno s Pupovcem i Beogradom u 'orkestriranoj kampanji', laže da su u Vukovaru 'ukinute dvojezične ploče'.

'Ploče nikada nisu ni bile postavljene na gradskim ustanovama, ulicama i trgovima. A svatko dobronamjeran, pogledom u Statut Grada Vukovara, može lako uvidjeti da je tim dokumentom srpska manjina dobila niz prava koja dosad nije imala - poput, primjerice, dobivanja svakog službenoga gradskog dokumenta na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu', poručuje HDZ.

Medijski napisi, nastavljaju u glavnoj oporbenoj stranci, da je u Vukovaru 'ukinuta ćirilica' besmisleni su i zlonamjerni kao i Vulinova tvrdnja da je novim Statutom 'Hrvatska zabranila sjećanje na Srbe'.

'No očito nekima odgovara da se od Vukovara stalno radi grad-slučaj, a od Republike Hrvatske slučajnu državu. Hrvatska demokratska zajednica na to nikada neće pristati', zaključuje se u priopćenju.

Komentar novonastale situacije zatražili smo i u Vladi i u Uredu predsjednice, s Pantovčaka službenog odgovora zasad nema.
U Banskim dvorima odgovaraju da komentara zasada niti neće biti jer bi Vlada mogla biti jedna od onih koji će sudjelovati u postupku ocjene ustavnosti istog Statuta, na što je već u svojem slučaju upozorio i ministar uprave Arsen Bauk.

On posljednjih dana nije želio komentirati ustavnost izmjena jer će upravo njemu stići prigovor Vijeća srpske nacionalne manjine u Gradu Vukovaru. Ako se složi s njima da su izmjene protuustavne, u roku od osam dana donijet će odluku o obustavi primjene vukovarskog Statuta, a odluku o obustavi proslijediti Vladi. Vladi će ministarstvo također predložiti pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti s Ustavom i zakonom pred Ustavnim sudom Republike Hrvatske što bi Vlada trebala pokrenuti u roku od 30 dana.