rezime saziva

HDZ: Most se nudi ljevici, a ona nema nikakve poruke

14.03.2024 u 15:00

Bionic
Reading

Saborski zastupnici HDZ-a istaknuli su da vladajuća stranka nema kvalitetne konkurente na skorašnjim parlamentarnim izborima jer se Most nudi ljevici, a koalicija stranaka oko SDP-a, osim prosvjeda na Markovom trgu nije pokazala jasne poruke i politike.

''Nije dovoljno okupiti se na Markovom trgu, već je potrebno građanima prezentirati ključne poruke i politike koje misle provoditi'', poručio je zastupnik Josip Borić lijevim i liberalnim oporbenim strankama na konferenciji za medije u Hrvatskom saboru.

Zanima ih prije svega, kazao je, što SDP misli o viziji Hrvatske Katarine Peović, s obzirom na njezine stavove o privatnom vlasništvu i općenitom funkcioniranju ekonomije.

Govoreći o širokoj koaliciji okupljenoj oko SDP-a, Borić kaže da je riječ o malim strankama koja preko leđa SDP-a žele spasiti svoju budućnost.

Zastupnik Nikola Mažar napomenuo je da ni na desnoj strani političkog spektra nema kvalitetne alternative HDZ-u.

Jedini program Mosta rušiti HDZ, DP doveo Milanovića na mjesto predsjednika

"Most se nudi lijevoj koaliciji i niti ne skriva da nema program, njihov jedini program je rušiti HDZ. Ali kako ga rušiti? Pa u savezu sa SDP-om i Možemo, čime će postati oruđe u rukama lijeve koalicije. Na kraju ih neće smetati ni program radikalne ljevice", izjavio je Mažar.

Što se tiče Domovinskog pokreta, riječ e o stranci koja je dovela Zorana Milanovića na mjesto predsjednika države te o stranci koja se prepolovila u zadnje četiri godine, dodao je. 

Vezano za Zakon o kaznenom postupku, koji oporba naziva 'lex AP', Mažar naglašava da će novinari ostati zaštićeni nizom zakona, pa čak i novim zakonom o medijima koji će donijeti idući saziv parlamenta. 

"Taj će zakon osnažiti slobodu rada medija i poboljšati uvjete rada novinara koji trenutno nisu na najbolji razini. To je nešto što moramo napraviti'', rekao je.

Na pitanje o izostanku ustavnih sudaca na jučerašnjoj prisezi novog glavnog državnog odvjetnika Ivana Turudića, Mažar odgovara da svatko za sebe odlučuje hoće li se određenog dana negdje pojaviti.

"Ono što sam ja čuo od predsjednika suda Miroslava Šeparovića jest to da je bio spriječen i da nije mogao doći. Vidjeli smo da je na prisezi bila Zlata Hrvoj Šipek koja je čestitala gospodinu Turudiću i rekla da očekuje da će biti izvrstan na novoj funkciji, a čuli smo i europsku tužiteljicu koja je rekla da se raduje susretu s novim državnim odvjetnikom", izjavio je.

Reiner zadovoljan jer su osigurali povećanje plaća i mirovina, utrostručili dječje doplatke...

Potpredsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner zadovoljan je radom parlamenta kada je riječ o donošenju zakona.

Donijeli su, naglasio je, niz zakona kojima su osigurali povećanje plaća i mirovina, utrostručili dječje doplatke, značajno povećali socijalna prava, osigurali zaštitu kućanstva od covida te omogućili obnovu od potresa koja ide "jako dobro".

Ono s čime Reiner nije zadovoljan je razina političke komunikacije koja je, prema njegovoj ocjeni, iz mandata u mandat sve niža, a srozavanje po njegovim riječima predvodi predsjednik države Zoran Milanović.  

"To se ne događa samo u sabornici. I u javnom prostoru je sve više uvreda, mržnje i rječnika koji je nekada bio rezerviran za periferne krčme ili za komentare na opskurnim portalima ili društvenim mrežama'', naglasio je Reiner.