GLASNOGOVORNIK MOSTA:

'HDZ je u boljoj poziciji, Milanović ne da premijersku stolicu'

Bionic
Reading

Glasnogovornik Mosta Nikola Grmoja ponovio je da je SDP odbio oba njihova prijedloga - onaj o nestranačkom premijeru i tripartitnoj vladi - te ocijenio da je HDZ u boljoj situaciji jer tehnički premijer Zoran Milanović želi zadržati funkciju predsjednika Vlade. 'Iz izjave gospodina Karamarka vidljivo je da su oni spremni pristati na nestranačkog premijera te da su rekli da je trojna vlada passe zato što ju je SDP odbio. Znači, sačekat ćemo službeni odgovor HDZ-a', rekao je Grmoja

Ako HDZ pristane na oba prijedloga, Most će pričekati SDP-ov odgovor do sutra jer im je 'stalo da dođe do te reformske vlade'.

'Smatramo da je ona najbolji izlaz iz ove situacije i da putem reformske vlade možemo provesti većinu onih reformi oko kojih smo se složili. Ako SDP ne pristane, a HDZ pristane na ova dva prijedloga, nastavit ćemo razgovore s HDZ-om oko formiranja reformske vlade s nestranačkim premijerom i dijelom nestranačkih ministara, uz jasne rokove provedbe reformi te evaluaciju nakon godinu dana', rekao je Grmoja.

'Mislimo da sa svojih 15 zastupnika ne možemo uvjetovati sve, no možemo uvjetovati nestranačkog mandatara koji će nam biti prihvatljiv, a red je da i druge strane iznesu svoje prijedloge', kazao je Grmoja.

Na pitanje tko je u boljoj situaciji - SDP ili HDZ - Grmoja je ocijenio da Zoran Milanović ne da premijersku stolicu i da to dovodi HDZ u bolju poziciju. 'Milanović, čini se, ne da premijersku stolicu i možda je tu HDZ u nekakvoj boljoj situaciji. Problem je odnosa snaga unutar SDP-a i HDZ-a', rekao je Grmoja.

Most čeka službeni odgovor HDZ-a koji bi trebao stići večeras, a iz onog što je predsjednik te stranke Tomislav Karamarko danas izjavio, Grmoji je očito da su oni spremni na oba prijedloga.

Pozvao je SDP - iz kojega su odbili te prijedloge nakon čega im je Most rok za konačni odgovor prolongirao do utorka - da još jednom razmisle i promijene mišljenje. 'SDP je na Glavnom odboru žestoko odbio naše zahtjeve, a predsjednik stranke Zoran Milanović je ponovio da samo on može biti premijer. No mi ih pozivamo da razmisle o svojim odlukama te da, iako konstantno pokušavaju razbiti Most, prihvate suradnju tako da formiramo trojnu vladu', rekao je Grmoja.

'Ako nas SDP i odbije, spremni smo surađivati s njima u Saboru podržavajući njihove prijedloge s kojima se slažemo. Nećemo ni za HDZ podržavati ono oko čega se ne slažemo. Naši zastupnici će pomno bdjeti nad onim što HDZ radi i nitko ne treba misliti da su naše ruke kupljene i četiri godine u zraku', poručio je.

Upitan o mandataru, Grmoja je tek kratko rekao kako će se o tome tek trebati usuglasiti. 'To sad ne možemo komentirati jer još nismo dobili odgovore na naše zahtjeve. U službenoj izjavi koju očekujemo iz HDZ-a mora jasno pisati da su spremni na suradnju s lijevom koalicijom te da su za nestranačkog premijera', ponovio je.

Grmoja je Hini rekao i kako se za sutra najavljeno Nacionalno vijeće Mosta možda i neće održati te da sve ovisi o odgovorima koje očekuju. 'Nisam siguran hoće li se Nacionalno vijeće održati sutra jer zapravo nema nikakve odluke koju trebamo donijeti. Odluke donose HDZ i SDP. Eventualno, ako SDP odbije, možemo se sastati i razgovarati o načinu razgovora s HDZ-om i modelima stvaranja reformske vlade', pojasnio je glasnogovornik Mosta.

Skandaloznima je nazvao izjave Vesne Pusić o tome da je predsjednica trebala pojedinačno zvati Mostove zastupnike na konzultacije. To je otvoreno razbijanje Mosta i to je nedopustivo, no i nakon takvih izjava mi smo spremni na suradnju, rekao je Grmoja.