IGNORIRAJU APELE

HDZ i SDP utaboreni: Nema šanse da koaliramo!

12.05.2014 u 15:35

Bionic
Reading

'Dogovor HDZ-a i SDP-a jedina je alternativa za izlazak iz krize', poručio je jučer bivši IDS-ov čelnik Ivan Jakovčić pozvavši tako dvije najveće stranke da, po uzoru na Austriju i Njemačku, stvore veliku koaliciju kako bi Hrvatska što prije izašla iz teškog stanja. No čini se da je između dvije 'zaraćene' strane prividni mir koji je vladao kod ulaska u Europsku uniju odavno zaboravljen te da im javni apeli očito ništa ne znače

Bilo kakvu ideju o koaliciji ili ikakvom konsenzusu između dvije najjače stranke promptno je odbacila SDP-ova potpredsjednica Sabora Dragica Zgrebec. 'Mi imamo stabilnu koaliciju koja se može dugoročno održati. Osim toga, naš program potpuno se razlikuje od HDZ-ova, odnosno HDZ-ov program nismo ni vidjeli', kratko nam je rekla Zgrebec.

U HDZ-u su, daje nam do znanja Gordan Jandroković, jedno vrijeme i bili spremni na razgovor sa SDP-om, ali sada više ni ne znaju s kime bi razgovarali.

'Predsjednik Karamarko u više je navrata iskazivao spremnost za razgovor s Milanovićem, ali pozitivnog odgovora nije bilo. Umjesto toga, od Milanovića su dolazile jedino uvrede i ružne riječi. Nije postojao kod njega nikakav interes za takav oblik suradnje. U ovom trenutku, puno bi kvalitetnije rješenje bilo da se ide u prijevremene izbore kada su i predsjednički izbori. Bilo bi puno poštenije ići u novu raspodjelu karata i izbore, nego pokušati složiti i preraspodijeliti snage i formirati koaliciju', poručuje Jandroković.

Sada, uvjeren je HDZ-ovac, ni kod Kukuriku koalicije nema opravdanja za ići u veliku koaliciju s obzirom na to da su unutar SDP-a najavili međusobni obračun.

'Ideja o velikoj koaliciji počela se iznositi javno tek nakon što su istraživanja počela pokazivati da je HDZ preuzeo vodstvo. Do tada nitko o tome nije govorio i čini mi se da je ideja potekla iz lijevih krugova. O njoj je govorio i predsjednik Josipović i on je počeo pozivati na veliki dogovor, uplašen zbog situacije u SDP-u i mogućeg kraha koalicije', kaže nam Jandroković.

Mogućnost velike suradnje između vladajućih i oporbe jučer je odbacila i HNS-ova predsjednica Vesna Pusić.

'Mislim da je pogotovo u državama koje nemaju dugu demokratsku kulturu važno imati mogućnost i pravo izbora. Mi godinama nismo imali više od jedne stranke i jedna od važnih stvari koja se postigla u ovih 20 godina jest ta da možemo birati. Ne bih voljela da nam netko oduzme tu mogućnost da biramo između različitih političkih opcija', rekla je Pusić.

Doduše, Pusić je pritom spomenula konsenzus koji je vladao između SDP-a i HDZ oko ulaska u Europsku uniju. Tada su Ivo Sanader i pokojni Ivica Račan sklopili tzv. Savez za Europu zaključivši da je europski put Hrvatske ipak iznad uskostranačkih interesa i stavova.

Slična velika koalicija, zbog jačanja euroskeptika i radikalne desnice, sprema se i u Europskom parlamentu nakon skorašnjih euroizbora, Naime, prema pisanju EUobservera, Europska pučka stranka (EPP), kojoj pripada HDZ, i Progresivni savez socijalista i demokrata (S&D), kojem pripada SDP, vjerojatno će oformiti veliku koaliciju nakon euroizbora, kako bi imali većinu potrebnu za izglasavanje zakona.

Iako je situacija u Hrvatskoj puno gora i kompromis je prije svega nužan kako bi Hrvatska izašla iz teške gospodarske situacije, očito u dvije najjače stranke ne smatraju da je voda, ne samo došla do grla, nego da se svi očajnički utapamo.