HRT MOSTAR ODBIO UGASITI SIGNAL

HDZ BiH neće razgovarati s mandatarom za vijeće ministara

20.06.2011 u 19:37

Bionic
Reading

HDZ BiH neće razgovarati s mandatarom za vijeće ministara Predsjedništvo HDZ-a Bosne i Hercegovine odlučilo je na sjednici u ponedjeljak u Mostaru da se ova stranka neće odazvati pozivu za razgovore s mandatarom za sastav Vijeća ministara BiH Slavom Kukićem niti će ga podržati prigodom glasovanja u Zastupničkom domu Parlamenta BiH, priopćeno je iz HDZ BiH

'HDZ BiH neće se odazvati na razgovore s kandidatom Predsjedništva BiH za predsjedajućeg vijeća ministara BiH jer on nema legitimitet i u tom smislu je apsolutno neprihvatljiv', navodi se u zaključcima sjednice Predsjedništva HDZ-a.

Ova je stranka kandidirala Borjanu Krišto za mandatara za sastav vijeća ministara, no Predsjedništvo BiH u kojemu većinu čine predstavnici stranaka okupljenih oko SDP-a su poduprle Kukića za mandatara.

HDZ BiH je u ponedjeljak pozvao i na žurnu uspostavu vlasti u Hercegovačko–neretvanskoj i Hercegbosanskoj županiji, ponovio da aktualnu vlast u Federaciji BiH smatraju nelegalnom te pozvao institucije BiH da preispitaju je li sadašnja vlast uspostavljena na zakonit način.

'Predsjedništvo HDZ-a BiH očekuje i traži od svih nadležnih institucija pravne države da kroz svoje ustavno, zakonito i nepristrano djelovanje i postupanje zaštite ustavni poredak Federacije BiH i Bosne i Hercegovine', navodi se u priopćenju HDZ-a BiH.

Ova stranka poziva i visokog međunarodnog predstavnika u BiH Valentina Inzka da ukine prijeporni nalog kojim je proglasio legalnom vlast u Federaciji BiH, suspendiravši odluku Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) BiH koje ju je proglasilo nelegalnom.

 
Djelatnici HRT-a iz Mostara odbili ugasiti signal

Djelatnici Hercegovačke radio i televizije (HRT) iz Mostara odbili su u ponedjeljak ugasiti signal ove medijske kuće što je naložila Uređivačke agencija za komunikacije (RAK) BiH ističući da očekuju da medijski grobari budu hrvatski politički čelnici koji nisu ništa poduzeli da bi opstao ovaj jedini javni medij na hrvatskome jeziku u BiH.

Kako su naveli u priopćenju 'djelatnici HRT-a ne žele preuzeti odgovornost za gašenje jedine javne televizije na hrvatskom jeziku jer bi to bilo ravno samoubojstvu'.

Pozvali su Nadzorni odbor HRT-a te nositelje osnivačkih prava ove medijske kuće grada Mostara i Županije Zapadnohercegovačke kao i predstavnike vodećih hrvatskih političkih stranaka, HDZ 1990, HDZ BiH, HSP BiH Božu Ljubića, Dragana Čovića i Zvonka Jurišića da preuzmu odgovornost za eutaniziranje HRT Mostara.

'Posebno nas pogađa sadašnja šutnja predsjednika Federacije BiH Živka Budimira, koji se kao gradski vijećnik gorljivo zalagao za rješenje statusa HRT-a Mostar', navodi se u priopćenju i dodaje da također zabrinjava i 'šutnja crkvenih velikodostojnika'.

Djelatnici Hercegovačke radiotelevizije iz Mostara duže od godinu dana su u štrajku a nisu im isplaćene desetine plaća te doprinosi za mirovinsko i zdravstveno osiguranje. Zbog neplaćanja pristojbe za korištenje frekvencije, RAK je ukinuo dozvolu HRT Mostaru i naložio gašenje njegova signala.